feijoada

Бразилската кухня (част I)

16 декември 2015

В Бразилия се влюбих още преди да съм била някога там! Както винаги причината е мъж – през 88-ма в Никарагуа се запознах с понастоящем бразилската медийна звезда Росини Барейра и завинаги се влюбих в Кайпиринята, бразилските мъже и Фейжоадата! Фейжоадата е съботния семеен обяд, който включва много неща, но задължителното е червен боб, сготвен с месо и ориз. Днес ще ви представя любимите ми бразилски ястия и оригиналната Кайпириня, както се пие в Ресифе – на Екватора.

Фейжоада
За семеен обяд, за 10 души ви трябват: 2 кила черен/червен боб, накиснат предварително за една вечер, половин кило наденица, нарязана на ситно, още толкова и пак така приготвени свинска пържола от врата, свински джолан, пушена сланина и 1 парче испански салам Чоризо – продава се по големите вериги супермаркети, 1 телешки език – малко сварен и обелен, нарязан на жулиени (100 гр), няколко скилидки чесън, дафинов лист, кило домати, предварително попарени, обелени от кожицата и нарязани на много ситни кубчета, 250 гр. опечени, обелени и нарязани на дребно червени чушки, 2 глави лук, нарязани на ситно, сол и бял пипер на вкус. Слагате боба в студена вода и след един час, след като водата заври, прибавяте месата, пипера и дафиновия лист. Солта се слага на края, след като всичко уври. Намалявате огъня и оставяте за няколко часа без повече да пипате тенджерата. През това време правите запръжката – в зехтин запържвате първо лука, прибавяте чесъна, след малко добавяте чушките и на края доматите. Оставяте малко да се запържи добре и изсипвате всичко това точно преди бобът да е напълно уврял. Посолявате и оставяте за още час да се досготви всичко. Готовата Фейжоада (на горната снимка) сервирате със сварен бял ориз, пържени банани – изберете по-зелени, разрежете банана на 3 парчета, оваляйте в брашно и изпържете в свинска мас, а ако нямате, в равни количества краве масло и зехтин. Посолете ги с морска сол. Акомпанирайте с много Кайпириня!

Caipirinha

Кайпириня
За мене Кайпиринята си е бразилското мохито, ама хайде да не влизаме в спорове… Единствената трудна част на коктейла е да намерите истински бразилски ром – Кайшаса! 100 мл Кайшаса смесвате с 2 ч. л. захар (кафява или бяла, в зависимост от вкуса и възможностите), сока на 1 лайм и 1 лайм, нарязан на парчета. Добавяте газирана вода и много лед, за да допълните чашата и Кайпиринята е готова!

текст: Мариела Нордел
снимки: gustolatino.wordpress.com, foodnetwork.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)