DSC_0123

Братя Пулеви ще са с костюми на войводи на Фестивала на фолклорната носия „Жеравна 2016″

18 август 2016

В петък в Жеравна се открива Деветият Фестивал на фолклорната носия. Очакваният тридневен скок назад във времето (19, 20 и 21 август) е доброволно откъсване от придобивките на съвременния живот и връщане към света на нашите прадеди. За девето поредно лято Жеравна ще събере хиляди почитатели на българския фолклор и традиции, спазили изричното условие за участие във фестивала – да са облечени в народна носия. Желателно – извадена от старите бабини ракли и изтупана от нафталина. Красивите празнични носии, свидно пазени от миналите поколения, са част от родовата памет и заслужават нов живот. Явно у нас хората го осъзнаха с времето и затова на всяко ново издание на фестивала виждаме все повече автентични старинни носии, изработени от умелите ръце на българката.

DSC_0325

DSC_0050

DSC_0170
Все повече и повече стават и хората, до които не е достигнало такова наследство, но пък желанието им да имат своя българска носия е неустоимо. И след като вече са се сдобили с такава, стават редовни участници във фестивала. Сред тях са известни държавни мъже, политически и обществени фигури, хора на бизнеса, изкуството и спорта.

DSC_0281
Сред специалните гости на „Жеравна 2016″ е актьорът Бен Крос, изпълняващ ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер в новия спектакъл на ансамбъл „Българе“ – „Осмото чудо“. Домакините са му приготвили подарък по мярка – шопска носия като тази от картината на Иван Мърквичка „Ръченица“, на която художникът чех е нарисувал приятеля си ирландец как танцува ръченица.

DSC_0977

DSC_0983

Спортната ни звезда Кубрат Пулев ще бъде в носия като на легендарния капитан Петко войвода, а Тервел Пулев си е избрал носия като на Хаджи Димитър. Тази година фестивала ще посети и председателят на Комисията по култура и медии в парламента Славчо Атанасов. Политикът очаквано си е подготвил македонска носия, а половинката му ще облече автентична носия от Странджа, запазена от прабаба й. След като миналото лято на фестивала писателят Антон Дончев получи отличието „Апостол на българщината“, той вече е заклет почитател на родолюбивото събитие и със сигурност ще го видим там отново.

IMG_9262

И режисьорката Зорница София отново облича носия. След като успешно засне новия си филм за Румена войвода с локации именно в Жеравна и Сливен, този път тя ще доведе на фестивала и близките си. Министърът на туризма Николина Ангелкова също ще посети събитието, което от няколко години за депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов и министъра на земеделието и храните Десислава Танева е станало кауза. Министър Танева ще се появи с автентична фамилна носия от село Тополчане, Сливенско, откъдето е родът й. Тъканата престилка от костюма й е на век и половина и казват, че други такива екземпляри не са запазени.

DSC_0280

DSC_0099
Фестивалът е и място за войводска среща – много от войводите и четите от сдружение „Пазители на българщината“ ще използват повода да се видят на войводска раздумка и споделят кой какво е свършил „на ползу роду“, както и да попълнят състава на четите си с нови желаещи, преминали ред хайдушки изпитания на място.
Една от фестивалните изненади е скритото имане на Вълчан войвода, което и тази година мало и голямо ще търси из Добромерица. Торбата с парите тежи доста и със сигурност някой ще си тръгне по-богат след това приключение.

DSC_0318
Организаторите на фестивала – Фондация „Българе“ и нейният председател Христо Димитров, марката „Бона Фиде“, кметство Жеравна и община Котел очакват гостите в носии на 19, 20 и 21 август сред гората на Добромерица. Важно за всички е преди да тръгнат за Жеравна, добре да са се запознали със строгия фестивален правилник, който изключва допускането на много предмети от съвремието на фестивалната територия. Входът е общ за трите дни – 25 лева. Останалите без осигурена нощувка могат да опънат палатката си в безплатният палатков лагер или да посрещнат утрото край лагерния огън в компанията на стари и нови приятели. Повече подробности – на сайта на фестивала www.nosia.bg

DSC_0057

DSC_0234

„Жеравна 2016″ – пряко по In Life TV! Начало – 19 август, 18.30 часа!

Остават броени часове до най-очакваното и българско събитие в годината. И тъй като винаги сме били верни на традицията да ви докосваме до истински стойностните неща в живота, и този път ще ви направим преки свидетели на магията, наречена „Международен фестивал на фолклорната носия Жеравна 2016“ !

Очаквайте на живо само и единствено по In Life TV най-интересните и вълнуващи моменти, посветени на българските традиции, носии и фолклор – начало, петък, 19 август – от 18.30 часа.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)