0000283179-article3

Бригите Бирлайн става първата жена канцлер на Австрия

31 май 2019

 След тежката правителствена криза и скандалното видео от Ибиса, конституционният съдия Бригите Бирлайн става първата жена канцлер на Австрия. Това съобщи федералният президент Александър Ван дер Белен в четвъртък. Бирлайн е председател на австрийския Конституционен съд от 2018 г. насам. В понеделник цялото правителство на Себастиан Курц бе свалено от влас след вот на недоверие, след като по-рано Курц сложи край на 18-месечната управляваща коалиция с FPÖ.

Още по темата: Предсрочни избори в Австрия след корупционен скандал в управляващата коалиция

 

На Ван дер Белен бе възложена задачата да сформира преходно правителство, което ще остане на власт до новите избори през септември и по време на последвалите коалиционни преговори.
Курц подаде оставка на правителството

Курц подаде оставка на правителството

Свалянето на правителството беше временната кулминация на правителствената криза, предизвикана от скандалните видеоклипове от Ибиса. Снимките от 2017 г., публикувани от SPIEGEL и Süddeutsche Zeitung на 17 май, показват бившият лидер на FPÖ и заместник-канцлер Хайнц-Кристиан Щраше, който говори с предполагаема племенница на руски олигарх. Наред с другото Щрахе обещава държавни договори срещу помощ в предизборната кампания в полза на FPÖ и спекулира за благоприятните последици от сделка на инвеститора за придобиване на влиятелния всекидневник Kronen-Zeitung.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)