782415187 (1)

БРИКС ще създаде нова финансова институция

05 юни 2014

Голямата петорка страни-членки на групировката БРИКС – петте най-силни и най-динамично развиващи се нови индустриални държави в света – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, ще създадат през 2015 г. две свои финансови институции – преки алтернативи на Световната банка и на Международния валутен фонд.

Първоначалните цели на двете институции ще са аналогични на МВФ и на СБ. Идеята е бъдещият валутен пул не само да следи за стабилността на финансовата система на петте страни-членки, а предимно да се концентрира върху подпомагането на чуждите инвестиции, насърчаването на международната търговия и на капиталовото инвестиране. В това число се предвиждат и помощи за най-бедните държави в света.

Създаването на такава алтернативна финансова институция ясно говори, че изброените държави от БРИКС, както и много други не са доволни от политиките на МВФ и най-вече от монетарния диктат от страна на седемте най-развити страни в света. Тези процеси се очертаха особено силно при световната икономическа криза и покрай събитията в Украйна. От БРИКС казват: „По-голяма част от средствата на МВФ и на СБ се използват за спасяване, примерно на еврото, както и на националните валути на най-развитите страни, защото ръководството на МВФ и СБ се намира в техни ръце. В същото време надеждите на останалия свят за ефективна помощ при възникване на кризи често пъти се оказват твърде илюзорни.“

Учредителните документи на бъдещата Банка за развитие се подготвят от Бразилия. Съгласуван е и уставният й капитал. „В момента текат преговори за разпределяне на дяловите квоти. Обмислят се внимателно и градовете, където ще се разположат щаб-квартирите на бъдещите институции – Ню Делхи, Шанхай, Йоханесбург или Москва. Бразилия за сега не е вариант, заради президентските избори в страната, които може да забавят преговорите. На този етап коментираните квоти на валутните резерви, които всяка страна членка от петорката ще внесе изглеждат така: Русия и Китай – по 41 млрд. долара, Бразилия и Индия – по 18 милиарда, а Южна Африка – 5 милиарда долара. Капиталовите квоти естествено са съобразени със БВП и икономиките в БРИКС. Американската валута ще се използва само временно, докато не се превалутират капиталите в националните единици на страните членки.“  Със сигурност става въпрос за общ размер на капитала над 100 млрд. долара – огромна сума, даваща заявка за сериозни геостратегически промени и размествания в икономиката на планетата.

С особен интерес се очаква избора на изпълнителен директор на новите институции.

снимка: © Фотохост-агентство

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)