queen-elizabeth-ii-4

Британската кралица Елизабет II става на 89

21 април 2015

Британската кралица Елизабет Втора днес навършва 89 години. Празникът ще бъде отбелязан с общо 124 топовни салюта от „Хайд парк“, „Уиндзор парк“ и „Тауър“. Официалните тържества по традицията са насрочени чак за юни, за да съвпаднат с отбелязването на коронацията й на 2-ри юни.
Елизабет Втора е не само най-възрастният монарх в историята на Великобритания, но и в света. Тя заема престола преди 62 години, но най-дълго досега е властвала кралица Виктория – 63 години и 7 месеца.

За да подобри и този рекорд, на Елизабет Втора ѝ е нужно да управлява най-малко до 9 септември 2015 година. Елизабет е коронясана на 2 юни 1953 г., когато е на 27 години.

кралица Елизабет

кралица Елизабет

Нейно Кралско Величество Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Елизабет управлява от 1952 г.
След 2-те световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза“. Неделимостта на короната е изоставена през 1953 г. и титлата „глава на общността“ е прибавена към многобройните титли на кралицата.
Пътуванията на Елизабет ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Кралството.
Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии. Има силно развито чувство за дълг и прилежност и ръководи умело и ефективно кралските дела. Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“. Чърчил е бил министър и премиер при 4 монарси и е впечатлен и възхитен от знанията и остроумието на Елизабет. Тя притежава чувство за хумор, което ѝ помага да се държи достойно в обществото.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)