14775531152576

Британски фотограф готви изложба, за да спаси българско читалище

28 октомври 2016

Том Клинч е фотограф, чиято кариера е на повече от 40 години. За това време, той е обиколил целия свят, снимал е за едни от най-известните списания в Европа и Съединените щати. Собствената му рубрика в списание ‘Black & White Photography“ – Великобритания е една от най-четените в сферата, а сред успехите му влиза и фактът, че е автор на множество книги.

От около десетина години Том живее в България. За свой дом британецът приема село Миндя, област Велико Търново. Когато разбира, че местното читалище в селцето има нужда от ремонт, Клинч решава да направи изложба, за да го спаси.

Покривът на сградата е стар, има нужда от спешна подмяна, а зимният сезон е все по-близо. Сумата, която е нужна, за да се сменят всички керемиди възлиза на непосилните 40 000 лв. Том Клинч иска да помогне на мястото, в което е решен да прекара живота си. Британският фотограф, снимал за едни от най-големите имена в световната фотография, днес работи върху благотворителна изложба, посветена на живота и хората в българско село, с която заедно ще спасят читалището.

1461061_507060102726356_1727504169_n

Той улавя очарованието на българските къщи и техните стопани. Обстановката е непринудена – хората готвят ароматни ястия или приготвят зимнината, която ще поставят на масата през студените дни. Портрети, на местните жители, които Том вижда по време на следобедните си разходки с кучето Бъни.

Проектът „Миндя – портрет на едно село“ може да бъде видян от 10 до 27 ноември, в рамките на Фестивал за фотография, хора и идеи, в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център. Едно от големите издателства в Англия също проявява интерес към снимките на българското село.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)