Оймякон, Якутия - най-студеното място на земята

Бррр! Това е най-студеното място на земята

05 януари 2020

Обичате предизвикателства и не ви е страх да подложите сетивата си на крайни усещания?! Е, в такъв случай ви препоръчваме да посетите Оймякон – най-студеното място на земята. То се намира в Якутия и е известно като полюса на студа. Най-ниската измерена температура тук е минус 71,2 градуса по Целзий през 1924 г.

В града живеят около 500 души. Първоначално това е била станция за оленовъди, които поили своите стада в термалните извори. По ирония на съдбата, благодарение на тези извори, древното название на селището се превежда като „незамръзваща вода“.

Жена върви по заледен мост

най- студеното място

Гъстата козина на източносибирските лайки им позволявада запазят топлината на тялото

2

Продължителността на светлия ден тук  е 3 часа през декември,и до 21 часа през лятото.

най- студеното място

В много домове хората все още се отопляват с кюмюр и дърва. Ако доставката на топливо за топлостанцията спре, градът ще замръзне за около 5 часа, а тръбите ще протекат и ще се спукат.

3

Тук не расте нищо и затова хората се хранят с еленско и конско месо. Единственият магазин снабдява населението с продукти от първа необходимост, а местните жители се занимават с лов, риболов и еленовъдство.

13

4

Според медиците, местното население не страда от липса на витамини, тъй като в  млякото на домашните животни има много микроелементи.

18

За да усетите цялата суровост на мястото, просто си представете, че местните деца, ходят на училище до тогава, докато температурата не падне под минус 52 градуса Целзий.

най-студеното място

Фермерът Николай Петрович води стадо крави на изворите в покрайнините на Оймякон. При сурови минусови температури през зимата, температурите през лятото понякога стигат до плюс 30 градуса по Целзий. 

5

Кравите се връщат от водопой

Най- студеното място

Може и да е изненадващо но на много места и до днес има улични тоалетни.

7

Александър Платонов, 52-годишен учител пенсионер, в момент на бързо притичване до тоалетната. Някои туристи заради екстремното преживяване посещават селото, за да пробват живота в тези сурови условия.  

8

С подобни проблеми се сблъскват жителите на цялото село : замръзва горивото, очилата замръзват за миг, а мобилните се разреждат за секунди.  Местните не спират двигателите на колите си по цял ден, тъй като се страхуват, че няма да успеят да ги запалят отново.

16 (1)

Изглед от колимското шосе М56 на Оймякон.Сред автолюбителите отсечката е известна като Пътя на костите.

9

Още един местен проблем – погребването на покойниците, което отнема 3 дена.  За да изкопаят земята, първо се палят огньове на нея и се поддържат в течение на няколко часа. След това горещите въглени се отместват настрани и се изкопава яма с дълбочина няколко сантиметра. Процесът се повтаря няколко дни, докато ямата не стане достатъчно дълбока, за да приеме гроб.

Екскаватор доставя свежи въглища на теплостанцията Оймякон.

10

Подкрепление по пътя към селото. 

11

Случват се и такива проблеми по пътя…

12

Лицето на Оймякон

14

Ето го, това вечно студено царство…Бърр…

най- студеното място

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)