ft312-news_meir

Брюксел отмени зарята и всички празнични събития за Нова година

31 декември 2015

Властите в Брюксел взеха решение да бъдат отменени всички празнични събития в града за Нова година, включително тържествената заря в полунощ, съобщи БТА.

От полицията поясняват, че по този начин служителите на реда ще бъдат разтоварени от отговорността да бдят за сигурността на 100 хиляди души, струпани на едно място в центъра на белгийската столица. Вместо това сега полицаите и военните ще могат да бъдат по-полезни като патрули и ще бъдат в състояние да реагират по-бързо, ако възникне необходимост.

Местните медии разпространиха списък на градовете в страната, където хората могат да отидат, за да видят заря. Дават се и съвети как може да се направи „частна заря“, ако в съответната община това е позволено. Брюкселската управа вече забрани употребата на пиратки и фойерверки тази година с обяснението, че използването им ще изнерви обстановката допълнително.

Неназовани източници, цитирани от медиите, твърдят, че вероятно в Белгия са били подготвяни атентати от терористи, предрешени като военни. Това е извод, свързан с откритите материали при обиските и арестите на двама предполагаеми джихадисти в последните дни. Двамата араби са симпатизирали на „Ислямска държава“ и са членували в ислямистката групировка „Шериат за Белгия“.

Отчита се, че присъствието на въоръжени военни по улиците в Брюксел отдавна се е превърнало за хората в обичайна гледка. Затова терористите биха могли да се възползват от възможността спокойно да се придвижват с пушки и в камуфлажно облекло. Допуска се, че те биха могли да се облекат вместо с бронежилетки, с жилетки с взривни устройства.

Белгийската полиция обяви за издирване в последните часове четирима бивши сподвижници на „Шериат за Белгия“, осъдени на затвор на първа инстанция по-рано тази година. За четиримата се предполагаше, че са в Сирия, но търсенето на спешна нова информация от гражданите може да бъде свързано с данни, че те са се върнали в Белгия.

снимка: flanderstoday.eu

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)