20170726-HHGVJTGALLF-1501045730

БСП ще гласува против Истанбулската конвенция

14 януари 2018

БСП реши да гласува против ратифицирането на Истанбулската конвенция. Решението беше взето на вчерашното заседание на Националния съвет на БСП. 

В Конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно“, посочиха от БСП.

От партията обявиха, че насилието срещу жените, както физическо, сексуално, така и психологическо, е широко разпространено в обществото и трябва да бъде разглеждано като крайна форма на дискриминация и нарушаване на правата на човека, представлява системно нарушение на основните права и сериозно престъпление, което трябва да се санкционира като такова. Според партията само комбинация от политики, съчетаваща законодателни и незаконодателни мерки, в това число правни, съдебни, инфраструктурни, културни, образователни, социални и здравни дейности, както и равнопоставено участие на жените във всички области на обществото, може значително да намали насилието срещу жените и последствията от него.

Bижте още: Съветът на Европа: В Истанбулската конвенция няма трети пол

Затова от партията ще внесат конкретни законодателни текстове, с които да се гарантира ефективната борба с насилието над жени и да се приложат на практика разпоредбите на Конвенция за защита на жените от всички форми на насилие. Предложенията на БСП включват промени в наказателното законодателство за най-строго преследване и наказване на насилниците, инкриминиране на домашното насилие, инкриминиране на „преследването“ като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, криминализиране на „насилствените бракове” и „принудителното съжителство на съпружески начала”, засилване на наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, като се предвидят по-високи санкции, особено за извършителите, които имат по няколко заповеди и/или нарушения на заповеди, изграждане на Кризисни центрове във всеки областен град, като това стане държавна делегирана дейност.

източник: OffNews

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)