БТК продадена за 1 евро

БТК продадена за 1 евро

24 март 2015

БТК, „Дунарит“, „Авионамс“, НУРТС, „Гарб“ и First Digital са били продадени за 1 евро на дружеството LIC33, собственост на Пиер Луврие, съобщи offnews.bg. Това обяви Луврие на пресконференция в столичния хотел „Хилтън“, която даде заедно с екипа си.

Официално сделка все още няма. Към 24 март промяна на собствеността на БТК и останалите фирми не е вписана в Търговския регистър.

„Цената е 1 евро за всичко, което получихме. Купихме всичко от Цветан Василев. Ще придобием 43% от БТК и 91% от „Дунарит“ и „Авионамс“.

Зад нас не стои никой. Ние действаме самостоятелно. LIC е самостоятелно дружество. Парите са собствени. Продавачът – Цветан Василев – не участва, той изцяло продава активите си. Не работим с г-н Василев“, заяви Луврие.

На съмненията, че сделката има връзка с бившия собственик на „Ростелеком“ Константин Малофеев Луврие отговори, че „това лице“ е в черния списък на ЕС, следователно „той не може да ми бъде партньор“. „Технически инвеститор сме, а не политици“, заяви още Луврие и допълни, че връзките му с Русия, където бил инвестирал, са лични, защото съпругата му е рускиня.

На въпрос за отношението му към анексирането на Крим заради подозренията, че той има връзки с руската държава Луврие отговори, че не е политик.

LIC33 беше представено на пресконференцията като дружество, обединяващо европейски инвеститори, които не бяха цитирани поименно. На 18 март LIC33 изпрати съобщение до Българската телеграфна агенция, според което е мажоритарен собственик на БТК, контролирана досега от Цветан Василев и инвестиционното поделение на банка ВТБ. То изненада останалите акционери в БТК.

Сайтът на LIC33 е създаден в последния ден на февруари и е базиран в Сингапур, а единственият проект на инвеститорите описан в него е българският.

Пиер Мишел Луврие е белгиец с руски паспорт, постоянно пребиваващ в Москва от 2010 година.

В рамките на една седмица Търговският регистър вписа Луврие за прокурист на „Дунарит“, „Авионамс“ и „Хедж Инвестмънт България“ и за управител на „Кемира“ – дружества от кръга на Цветан Василев.

В групата LIC33 освен Луврие влизат Брус Бауър, украинецът Анатоли Кайро, френският генерал Бертран Кавалие и Жан Жакобе, които бяха на пресконференцията в София днес.

Името на Луврие фигурира и в списъка на директорите на “Русгрейн Холдинг” ОАО – агроиндустриален холдинг. Компанията е основана през 2004 г., а предметът й на дейност е от производството и преработката на селскостопански стоки – производство и обработка на зърно и маслодайни култури, фураж за животновъдството, търговия със зърнени култури, до производство на домашни птици и яйца.

снимка: photobucket.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)