Европа Ностра

Бузлуджа сред 12-те най-застрашени културни обекти в Европа

16 януари 2018

Бузлуджа е сред най-застрашените културни обекти в Европа, които продължават да се борят за финансиране, съобщиха от „Европа Ностра”.

По време на откриването на Европейската година на културното наследство организацията за опазване на Европейското културно и природно наследство „Европа Ностра” и Института на Европейската инвестиционна банка обявиха 12-те най-застрашените културни обекти в Европа.

Предстои още един етап от класирането, където ще бъсат обявени 7 финалисти, които ще получат финансова подкрепа за съхранение и реставрация. Те ще бъдат обявени на 15 март.

Тези застрашени исторически забележителности от 10 европейски държави са: историческият център на Аргирокастро, Албания; поствизантийските църкви във Воскополие и Виткучи, Албания; историческият център на Виена, Австрия; завода за въглища в Беринген, Белгия; паметникът „Бузлуджа”, България; мрежата от въжени линии в Чиатура, Грузия; манастирите на Давид Гареджа в Грузия; замъкът Самезано, Тоскана, Италия; казино в Констанца, Румъния; праисторическото скално изкуство в провинция Кадис, Испания; Гръцкото сиропиталище Принкипо, Принцовите острови, Турция; и фабриката за лед Гримсби, Великобритания.

Бузлуджа като архитектурен паметник се представя чрез фондация „Проект Бузлуджа” на арх. Дора Иванова.

Вижте още: Панорамен асансьор на Бузлуджа разкрива 360-градусова гледка

12-те паметници и обекти са избрани, като са взети предвид тяхното значение и културна стойност, както и непосредствената опасност, пред която са изправени.

Превод и редакция: Силвия Аризанова

Снимка: europanostra.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)