unnamed

Бургас модернизира градския си транспорт

07 октомври 2016

Бургас модернизира градския си транспорт. Част от средствата за новите превозни средства са предоставени от Регионален фонд за градско развитие по програма JESSICA.
„Бургасбус“ – общинската фирма, която обслужва по-голямата част от вътрешноградските и крайградските линии в Бургас, разширява допълнително автопарка си със 7 нископодови автобуси. Увеличаването на автопарка ще позволи обслужването на кварталите Рудник и Черно море след присъединяването им към Бургас. Ще се осигури също модерен градски транспорт към кварталите Минерални бани, Банево и Ветрен. Договорът за финансов лизинг на превозните средства беше подписан в средата на месец август. Очаква се те да влязат в експлоатация до Коледа. Цената на всеки от автобусите е 271 700 евро.

metrostyle_01-9657dbaa

Производител на новите превозни средства, избран след проведана обществена поръчка, е полската компания “Solaris”. Автобусите имат 40 седящи места, а максималният брой пътници, който събират, е 130 души. Допълнителните функции включват електронни табла за информация, видео-наблюдение, GPS-система и климатик. Новите автобуси са с дизелови двигатели като емисията на изгорели газове е сведена до минимум.

Средствата за реализация на проекта идват от различни източници – 1 300 000 лева от Регионалният фонд за градско развитие, 100 000 от самото дружество „Бургасбус”. Съфинансирането, което е задължително условие по програма JESSICA, е осигурено от компания Райфайзен Лизинг България ЕАД. Тя бе номинирана в обществената поръчка за доставчик на лизинговата услуга за 5-те автобуса.

JESSICA е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти, повторно разработване на запустели терени и др. Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA предназначени за шестте големи града след София – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Проектът на Бургасбус е четвъртия JESSICA проект на Фонда в гр. Бургас.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)