IMG_0650

Бургас отново е домакин на Фестивала на пясъчните фигури

17 август 2016

В Бургас всяка година се провежда Фестивал на пясъчните фигури. Той е първият такъв фестивал в България и води началото си от 2008 година.

IMG_0641

Във Фестивала на пясъчните фигури вземат участие творци от България и чужбина. Разнообразните фигури носят много радост на всеки посетител.

IMG_0644

Темата тази година е „Кино герои“. Тя вдъхнови 20 творци от 9 държави да изваят от пясък някои от най-популярните и любими персонажи от големия екран.

IMG_0662

Сред тях са Батман, Тарзан, костенурките нинджа, пингвините от Мадагаскар, Рапунцел, Мечо Пух, Малкият принц, герои от филмите „Междузвездни войни“, „Зоотрополис“, „Хотел Трансилвания“, „Ледена епоха“, „Замръзналото кралство“ и др.

IMG_0659

Фестивалът е отворен за посещение до края на месец септември всеки ден. Работно време – от 09:00 до 22:00 часа. Цените на входните такси тази година са следните: 1,50 лв. за учащи и пенсионери, 2,50 лв. за групово посещение и 3,50 лв. за възрастни. Деца до 7 години и хората с увреждания ще могат да разглеждат пясъчните фигури при вход свободен.

IMG_0637

5 500 тона е използваното количество пясък за изграждането на скулптурите за Фестивала на пясъчните фигури в Бургас, каза Димитър Маджаров, директор на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ в Община Бургас. Той допълни, че тази година фестивалът е разгърнат върху площта между тенис кортовете и Конната база в Парк „Езеро“.

IMG_0645

За запазването на целостта на скулпторите Маджаров обясни, че процесът започва още в началото с трамбоването на пясъка. „Правим го така, че той наистина да е устойчив. Пирамидите, които се изграждат през месеците май и юни, дават якост, която впоследствие дава възможност през лятото фигурите да бъдат максимално издръжливи. Разбира се, че се третират със специален разтвор, в който има малко лепило. Когато се завършат фигурите, се третира с този разтвор, за да може да се запазят и да се запечатат. Фигурите са направени само и изключително от пясък и е малка тайна, че в пясъка има и малко глина. Такъв е пясъкът, който ползваме и е нормално тази симбиоза между пясък и глина да дава якост“, каза още Маджаров.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)