„Бъди зелен=Бъди модерен=Бъди Европа“ – един необичаен проект

13 февруари 2018

С официална пресконференция в столичната резиденция „Анастасия“ беше даден стартът на проекта „Бъди зелен=Бъди модерен=Бъди Европа“. Пред журналисти и гости неговите цели разясниха г-жа Галина Иванова (Ръководител на проекта), г-жа Цветомира Георгиева (Координатор по Програма „Европа“ на Столична община) и г-н Димитър Парушев (финансов директор на Фондация „Българе“).

IMG_8153

 

В началото на срещата г-жа Георгиева поднесе специално приветствие от името на г-жа Ирина Йорданова (Общински съветник и Председател на Програмния съвет на Програма „Европа“). Към присъстващите, от името на г-н Христо Димитров (създател и продуцент на фолклорен ансамбъл „Българе“), се обърна и г-н Парушев. Проектът „Бъди Зелен=Бъди модерен=Бъди Европа“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма“ Европа“ от Фондация “ Българе“. Разяснения относно него даде г-жа Иванова.

г-жа Галина Иванова (Ръководител на проекта)

Основната идея на проекта е изработване на 28 арт инсталации на тема „Бъди Зелен=Бъди модерен=Бъди Европа“, равни на броя на страните членки на Европейския съюз. Инсталациите на всяка една държава ще бъдат изработени от български ученици и студенти в художествени училища, респективно университети, и ще показват как изглежда всяка една от страните членки през погледа на един български млад човек. Всяка от инсталациите ще бъде изработена от отпадъци, които са екологично чисти и могат да се рециклират (хартия, кашони, стъкло, дърво). Идеята е да се представят 28-те страни членки в тяхното единство по модерен и иновативен начин, което не е правено до момента в България.

г-жа Цветелина Георгиева (Координатор по Програма „Европа“ на Столична община)

г-жа Цветомира Георгиева (Координатор по Програма „Европа“ на Столична община)

Често хората дори не знаят кои точно са страните членки на Европейския съюз и в този смисъл експозиция ще има образователен и сравнителен ефект както за авторите, така и за посетителите и гостите на този своеобразен спектакъл. Поради естеството си експозицията ще бъде представена в зала за продължителен период от време с възможност да бъде посетена от максимален брой хора и ученици, както от столичните училища, така и от страната. Ще се организират срещи и уоркшопове с авторите на всяка една от инсталациите в избрано от тях време, което ще придаде вторична възможност за подсъбития в рамките на общото и ще допринесе за така модерния днес – похват в изкуството „Лице в лице с автора“.

IMG_8100

г-н Димитър Парушев (финансов директор на Фондация „Българе“)

Проектът притежава възможност арт инсталациите в последствие да се експонират на различни места и да носят посланието на идеята си за Европа, за зеленото мислене, за креативността на младите хора. Зелената идея е основно застъпена в проекта, преплетена с арт в унисон с посланието на София – So Green, So Smart .

Учениците на художника Иван Яхнаджиев също ще участват в проекта

Учениците на художника Иван Яхнаджиев също ще участват в проекта

В резултат от изпълнение на проекта гостите на Столицата, включително тези, които ще заседават по линия на Европредседателството ще видят страните членки през очите на българските младежи, посветени на изкуството. Своеобразно проучване за това как най-чувствителните пластове на обществото – младите хора, виждат дадена страна, разчитат нейните символи и послания, дали тя провокира мечтание, какво е вдъхновяващото послание или полезния пример, които е успяла да отправи към една от най-новите страни – членки, каквато е България.

IMG_8180

Телевизия In Life TV и сайтът www.inlife.bg са официален медиен партньор на проекта.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)