max90875343

Бъдни вечер е! (част II)

23 декември 2015

И понеже празникът може и трябва да бъде посрещнат подобаващо, ето и останалата част от нетрадиционното меню за Бъдни вечер, което ви предлагам.

4. Пържени банани:
В България е малко позната рецепта, но в Латинска Америка, Азия и Африка, си е традиционна гарнитура. Приготвят се по три начина – сладките банани, които се продават навсякъде, се обелват и нарязват на 2-3 парчета, запържват се в краве масло от всички страни и след това се посоляват.
Другият начин е, ако намерите от големите зелени банани или Платано мачо – вече ги има и на българския пазар, макар и не толкова популярни. Обелвате бананите и ги нарязвате на тънко, като картофен чипс. Пържат се в голямо количество сгорещено олио или фритюрник.
Последният начин е „Тостонес“ – пак се приготвят от зелени банани, които след като се обелят, се режат на парчета дебели около пръст и половина. Запържвате малко, след което оставяте да поизстинат и приплесквате между 2 готварски хартии. Връщате във фритюрника и доизпържвате до готовност.

max2334999808

5. Хрупкаво Тофу:
Този екзотичен, азиатски продукт от соя, все по-често присъства и на българската маса. Освен, че е полезен и добър заместител на животинския протеин, има свойството да „поема“ вкусове, и в зависимост от обработката, може да го предложите в доста разнообразен вид. Аз лично го предпочитам хрупкаво запържен, но става вкусен и на скара, както и във фурна.
Нарежете тофуто на кубчета и ги потопете за час да се мариноват в соса, който е даден към рецептата на Виетнамските рулца. Смелете шамфъстък или други ядки, които ви се харесват. Оваляйте тофуто в оризово брашно или царевично нишесте, минете кубчетата след това през леко разбит белтък или както съм писала при рецептата за Фритуритите от Маланга – през пасиран банан/пъпеш и на края оваляйте в смлените ядки или в галета, а ако имате „Панко“ трохи – с тях става най-вкусно. Пържете в обилно количество и силно сгорещено олио или във фритюрник. Един съвет – за да не ви залепнат кубчетата за дъното на тигана/фритюрника, набучете ги едно по едно на върха на шишче и дръжте клечката така, че тофуто да остане в средата на олиото – да не допира стените на съда. Поднасят се със същия сос, в който се мариноват.

falafel1

6. Фалафел или кюфтенца от нахут
Сварете в леко подсолена вода 2 ч.ч. сух нахут и когато е готов, прецедете зърната от водата. Запържете 1 глава ситно нарязан лук и към края добавете 4-5 скилидки чесън. Сложете в блендера сварения нахут, изпържения лук с чесъна, половин ч.ч. ситно нарязан пресен магданоз, 1 к.ч. шамфъстък, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кориандър на прах, 1 ч.л. бял, смлян пипер, 1 ч.л. лют, червен пипер за любителите на люто, 1-2 с.л. брашно. Смелете всичко да се получи паста. Ако не спазвате стриктно постите, добавете и 1-2 белтъка, но може да мине и без тях. Омесете всичко добре и оставете за няколко часа в хладилника да стегне. Има два начина за приготвяне – по-диетичният е да постелите тавичка с готварска хартия, да направите малки кюфтенца от нахутената паста и да ги наредите на 1 пръст разстояние едно от друго. Напръскайте ги със зехтин и печете на 210 С до златисто, като от време на време обръщате кюфтенцата, за да се изпекат от всички страни. Вторият начин – по-вкусният, е просто да ги изпържите във фритюрник или в тенджерка с врящо олио. Поднасят се със сос от кисело мляко: Разбъркайте 1 ч.ч. изцедено кисело мляко с 2-3 с.л. заквасена сметана или Крем Фреш, сол на вкус, скълцан чесън и ситно нарязана прясна мента. За постещите също има алтернатива: Соева майонеза! Сипете 1 ч.ч. соево мляко в дълбока каничка, вкарайте миксера вътре да върти и сипвайте по малко на тънка струйка олио. Когато сместа започне да се сгъстява, като майонеза, овкусете със сол, лимонов сок, скълцан чесън и прясна мента.

max544455590

7. Колкото и да обикаляме по света, колкото и да пробваме екзотични кухни, българите не сядаме на масата без хляб! Ще ви предложа една алтернатива на хляба, която за индианците от Централна Америка е ежедневно ястие – царевични питки или Тортияс:
Приготвят се, както от царевично, така и от пшеничено брашно. Аз лично предпочитам царевичните, защото те са и оригиналните – индианската култура е изградена на царевицата, както нашата на житото, а азиатската на ориза. Трябва да намерите фино царевично брашно (не грис) – то е жълтеникаво бяло. Съотношението е 2 ч.ч. брашно се сместват с 2 ч.л. сол и чаша и половина хладка вода. Омесвате твърдо тесто, което оставяте в хладилника за няколко часа. Взимате от тестото топче, колкото яйце и го поставяте между два найлонови листа или 2 парчета пласт фолио. Притискате отгоре найлона с нещо тежко така, че тестеното топче да се сплеска на тънка питка, колкото чинийка за десерт. Внимателно махате найлоните от тортията и я печете на загрят сух тиган, като обръщате и от двете страни. Готовите тортии редите една върху друга и завивате с кърпа, за да се задушат. В Гватемала и Коста Рика се слага в такава питка малко от ориза с черния боб, и се завива на палачинка – така обядват.

И не забравяйте, че смисълът на Бъдни вечер, не е в това да има 7 постни ястия на масата, а да отдадем нужната почит на Бог, споделяйки трапезата си с близки и приятели!

текст: Мариела Нордел
снимки: youtube.com, ayeshacookery.com,

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)