Българинът Цветан Цолов стана световен шампион по парапланеризъм

16 май 2017

Българинът Цветан Цолов стана носител на титлата и златен медалист по целно кацане на Световното първенство по парапланеризъм във Вльора, Албания. Цолов завърши повече от успешно последния рунд на състезанието от най-висок клас в този въздушен спорт, организирано от Международната федерация за въздушни спортове (FAI). През всичките девет кръга Цолов държеше лидерската позиция и логично стана шампион в конкуренцията на 147 пилоти от 28 държави.

Дългоочакваното отличие е повече от заслужено. Пилотът ни има редица изяви на наши и международни надпревари по целно кацане. В колекцията му от награди присъстват множество медали.

b59a007159urn-jpg-760-625-cc-dri-ob3tzddmffa1m945u2i

Цветан Цолов на почетната стълбичка / снимка: bnlckpp.alle.bg

Щастливият номер на Цветан тази година е 96. Рундовете се разпределят по дни. Предвидени са и моменти за почивка. Тя е само физическа отмора, защото през това време тактиките, нервите и търпението са подложени на тежка проверка. Условията, при които е разрешено осъществяването на състезателни полети, са строго определени от FAI. Международни съдии отчитат резултатите и следят за коректното протичане. Целта на всеки един състезател е след излитане от специално определен старт, да достигне с подходяща техника на летене до финала. Последният представлява кръг на земята с радиус 10 метра. Най-вътрешните 16 сантиметра (радиус на кръга) са електронна мишена. С изключителна прецизност участникът трябва да уцели точно в нулата – центъра на кръга с радиус 1 см. Резултатът се отчита и изписва дигитално на екран. По правилник се състоят 12 рунда, при направени минимум два състезанието е действително. Тази година рундовете бяха 9. Всеки участник има право да зачеркне най-лошия си резултат от един единствен кръг, останалите точки се сумират и се оформя крайният резултат. Цветан Цолов допусна една единствена грешка, която изключи от резултатите си. Имайки това предвид, състезателят беше под напрежението, че направи ли второ незадоволително кацане, отива далеч назад в класацията. Психологическата битка бе твърдо спечелена от българина и той не трепна до последния момент.

7329a132f6urn-jpg-760-760-cc-dri-bhatkhzkffa16u5f4fk

Важен елемент е природата. Метеорологичните условия трябва да са съответни и безопасни. Понякога се случва времето да е на страната на пилотите и рундовете да текат един след друг. Друг път се налага дълго и напрегнато изчакване. Дори когато се даде зелена светлина и надпреварата е в разгара си, всеки полет е малко или повече различен от предходния. В рамките само на минути един фаворит може да попадне на трудни дадености като безветрие, термика, гръбен вятър, а друг пилот да се наслади на перфектен полет буквално мигове преди или след това. В тази решителна фаза на финала Цветан Цолов защити претендентското си първо място в навярно най-трудните условия – излитане с гръбен вятър и кацане на безветрие. Към това беше прибавен и традиционният елемент на обърнат ред на състезателите. Познат като „reverse“ (обратен ред – англ.). Финалният рунд предоставя и на участници, и на зрители несравнимата емоция да видят полетите в ред, при който най-добрите пилоти в класирането потеглят най-накрая. Така Цветан летя последен пред погледите на всички. След дните на изчакване, предшестващи този, напрежението доведе способностите до краен предел, Цолов издържа като един истински лидер и грабна златния трофей.

7fce997abfurn-jpg-760-570-cc-dri-hmg72v1mffa1f1rjw9s

Класирането е както следва:

При мъжете: първо място – Цветан Цолов, България, второ място – Матиас Слуга, Словения (настоящ европейски шампион), трето място – Хайпинг Чен, Китай.

При отборите: първи са Китай, следва Сърбия, трета позиция е за Чехия.

При жените: първо място – Нунапат Фухонг, Тайланд, второ място – Маркета Томашкова, Чехия, трето място – Рика Вуаянти, Индонезия.

Парапланеризмът набира все повече популярност на родно и световно равнище, а вече името на талантливия българин Цветан Цолов се знае от всеки, малко или повече запознат със спорта. /gong.bg

снимки: bnlckpp.alle.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)