P8090015-1024x768

Българин в Лондон иска да реставрира паметника пред НДК

16 март 2017

Паметникът „1300 години България” пред НДК да не се събаря, а да се реставрира, предлага българин, живеещ в Англия. Проектът на Юлиан Манев предвижда и изграждане на мемориален парк , който да припомня историята на първи и шести пехотни полкове, предаде Дарик радио. Според Манев, който е асистент в архитектурно бюро в Лондон, събарянето на паметника ще бъде грешка и загуба за София. Той смята, че паметникът „1300 години България” и мемориалът на първи и шести пехотни полкове могат да съжителстват заедно.

Може да разказва историята не само на държавата, но и на самия себе си. Относно мемориала, идеята е да се представи едно ново пространство, което да е много по-различно от всичко, което е около НДК в момента-доста по-тихо и затворено“, сподели Юлиан Манев.

Младият българин е готов да дари безвъзмездно проекта си на Столична община. Архитектът се надява разговорът за съдбата на паметника да бъде възобновен, като на разрушаването му се предложи алтернатива. Юлиан Манев е разговарял и с автора на паметника „1300 години България” арх. Валентин Старчев. Двамата ще се срещнат, за да обсъдят идеята. Проф. Старчев обаче смята, че тя е трудно осъществима.

Много е сложно, защото се намесват много теми – какъв е типът на парка, какво е пространството, може ли към един паметник да се добавят разни работи“, посочи проф. Старчев.

По думите му, има много проекти за реставриране на паметника. Според него логичният вариант е реставрацията да е по негов проект като автор.

След допитване през 2014 г. на Столична община до столичани как да изглежда мястото на паметника „1300 години България”, бе решено да бъде възстановен военният паметник на първи и шести пехотни полкове. В полза на това решение се обявиха също Административният съд в София и Върховният административен съд, които отхвърлиха всички жалби срещу събарянето на монумента.

Планира се паметникът да бъде премахнат по време на ремонта на НДК за предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС.

снимка: offnews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)