14776860842590

„Българин да се наричам“ – новият филм за Вазов

31 октомври 2016

В навечерието на Деня на будителите, на 31 октомври, от 19ч. в сградата на Съюза на българските журналисти ще бъде премиерата на филма „Българин да се наричам“.

На 31 октомври от 19 ч. в Съюза на българските журналисти ще бъде излъчен новият филм на младия режисьор Искрен Красимиров „Българин да се наричам“, посветен на народния поет Иван Вазов. Главната роля във филма е поверена на популярния телевизионер Златимир Йочев.

След филмите за Христо Ботев, Софроний Врачански, Алеко Константинов и Цар Борис III режисьорът Искрен Красимиров, изиграл ролята на Войводата във възстановките на слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг, и неговия екип от „НЕзабравимата България“ сега посвещават 45 – минутен филм – възрожденски видео урок, на Патриарха на българската литература. Главната цел на патриотите от „НЕзабравимата България“ е до няколко години да бъде създаден видео каталог на националните ни светила, а следващата година е предвидена реализацията и на филм за Апостола на свободата Васил Левски.

Реализирането на лентата е изцяло благодарение на събраните средства от дарения на българи от цялата страна в къщите-музеи във врачанските села Челопек и Очиндол, както и в Сопот.

Самият режисьор на лентата Искрен Красимиров споделя, че филмът е художествено – документален, защото има различни кадри, архивни снимки и фотоси, мнения на експерти, както и анимация и игрални постановки. Той започва с темата за Христо Ботев, тъй като Вазов сам тръгва да търси родното място на войводата именно там, където е загинал Ботев.

„Филмът показва почитта на местните. В къщите-музеи на баба Илийца и дядо Йоцо, директорите поставиха кутии за дарение, за да може ние, както дядо Вазов, без държавна помощ, да тръгнем и да покажем този образ“, добавя режисьорът.

Малко преди прожекцията на филма патриотите от „НЕзабравимата България“ ще направят шествие по пешеходната зона на бул. „Витоша“ от НДК до Съдебната палата, за да раздадат картички на минувачите за 1- ви ноември и ще могат да се снимат за спомен както с Вазов, така и с „живия“ Ботев – Искрен Красимиров.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)