17760219_10155185516962311_3672498577884856515_n

Българинът Петър Панов от Стокхолм: Швеция е бледа сянка на себе си!

08 април 2017

Той е българинът Петър Панов.  Известна звезда от шоу сцената в България от социалистическо време.  Петър Панов живее в Стокхолм от 1983 година и вече е част от Швеция, от нейните традиции, нюанси и настроения. Но не забравя никога и България. Той определя себе си като „българин на света“. Често си идва у нас, но „само за да получи поредното разочарование“, както сам казва. Причината да направим с него това интервю е твърде неприятна – атентатът от вчера в Стокхолм – поредната проява на тероризъм в Европа.

CRUISER 2011 506

Ето трагичният атентат през погледа на един българин: 

- Г-н Панов, какво се случи днес в Стокхолм?
- Знаете ли, очаквахме го сякаш по някакъв начин. След тази терористична вълна в Европа, вече никой не е застрахован. Страхувахме се, че прекалената отвореност, сърцатост и гостоприемност на  Швеция ще доведе точно до това. И то се случи! Отмъщение за гостоприемственост!

Още по темата: Атентат в Стокхолм (видео)

- Защо се случва всичко това?
- Много е тъжно, защото това е отвъд всички демократични ценности. За съжаление си мисля, че това няма да е последната проява на тероризъм. Швеция винаги е била едно от изконните места на демокрацията, спокойствието и сигурността. Днес, вече нищо не е същото. Всичко се променя. Пренареждат се нещата. Швеция е бледа сянка на себе си.

-  Разкажете ни за вчерашния ден…?
- Ужасен, ужасен ден! Транспортът на града е блокиран, хората се прибират пеша и вървят по тротоарите, а лицата им са изпълнени с лоши усещания, със страх и неприязън. И се чете в очите на всеки въпроса: Защо се случва всичко това? Няма таксита, няма транспорт – не можеш да се прибереш у дома. Не можеш да си вземеш децата от училище, всичко се обърка! И вървиш из мирен и красив Стокхолм и си мислиш: Защо се стигна до тук?
Такова чудо не е имало до сега! Това ще остане като траен знак в съзнанието на шведите за това до къде може да доведе прекалената толерантност и чувството за безнаказаност. 

Bulgarian TV show 3 ot 8 Panovi Brothers together with vokal group Studio V 1975

Bulgarian TV show 3 ot 8 Panovi Brothers together with vokal group Studio V 1975

- Вие напуснахте България преди много години. Какво Ви даде Швеция?
- Тя ми даде всичко! Тук просто всичко се получава. Хората умеят да уважават съседа си, приятеля си, човека, който работи, а да не говорим как се уважават креативните и успелите хора. Държавните механизми работят и ако ти си нормален човек – тя ти връща благополучие. Сега, уви, нещата се промениха. И това е от прекален либерализъм и демократичност. Не съм учуден, но ми е много тъжно. Швеция вече не е същата. Ужас!

- Как вашите познати и приятели приемат всичко, което се случи днес в Стокхолм?
- Великата толерантност на Швеция – нейната гордост и ценност сега е в криза. Да, именно от толерантност и прекалена човечност се изсипа това върху главите ни. Хората тук не знаят как да реагират. Ние живеем спокойно и толерантно. Няма подобни ужаси. Швеция е едно по-различно място за живеене. Лютеранството възпитава в това да не показваш емоциите си. Религията и историята на тази държава е сдържана и много обрана. Всичко се таи сякаш вътре, обрано е! Защото според шведите – адреналина не помага. А днес? Не, не зная, това е ужасно посегателство върху ценностите на това толерантно и сдържано общество.

262905_10150353340061349_5233712_n

- Вие сте напуснали България през 1983 година. Какво е Швеция днес за Вас?
- Швеция е моя втора родина. Даде ми покрив, работа, перспективи, реализация…или чисто и просто – нормален и хубав живот. България ме прокуди, но все още я обичам по някакъв начин и се връщам понякога. Не за дълго – за да видя приятели. Намирам много общи неща между народоприхологията на шведите и българите. Ще се изненадате, но завистта- прочутата прокоба у нас е и много шведско чувство. „Да гледаш в чиният на съседа“ и тук го има с пълна сила. В много отношения си приличаме, но също така и в много отношения се различаваме. В толерантността основно, защото тук злобата я има, но тя не взима превес във взаимоонтношенията между хората. И също в отношението си към работата.

- Значи в много неща си приличаме?
- И да и не! Тук има една мъдрост, издигната в култ: „Не тичайте предсрочно пред щастието – дайте му шанс то да ви догони.“ Е, в това е разликата!

- А какво ще се случи от утре?
- Мисля, че шведстоко общество ще се затвори и ще се обере още повече, независимо от толерантността и демокрацията, които изповядва. И тотално ще промени отношението си към емиграцията. Ще се капсулира и пак ще е силно и градивно. Така и трябва!

едно интервю на Валерия Симеонова
снимки: личен архив

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)