д-р Свилен Кънев и Румен Радев - награда Джон Атанасов

Българин, работещ за Google, е новият носител на наградата „Джон Атанасов“

10 октомври 2019

Докторът по компютърни науки от Харвард Свилен Кънев е носителят на Голямата награда „Джон Атанасов“ за 2019 г., която беше връчена от президента Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Кънев е на 31 години. Той има десетки публикации, цитирани над 500 пъти във всички големи списания и световнозначими конференции. В момента е старши софтуерен инженер в Google. Има бакалавърска, магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард. Основният му научен интерес и принос е в областта на компютърните архитектури – на границата между хардуер и софтуер.

д-р Свилен Кънев и Румен Радев - награда Джон Атанасов

Носител на Грамота в категорията Награда „Джон Атанасов“ – подгласник на победителя, е инж. Светлин Пенков, на 29 години, за изключителните му успехи със собствена разработка. Пенков е доктор по роботика и изкуствен интелект от Единбургския университет. Научните интереси и работа на Светлин Пенков са фокусирани върху пресечните точки между роботика и изкуствен интелект.

Президентът поздрави всички, допринесли за това престижната награда да се развива с времето, като хора, свързани с развитието на компютърните науки и утвърждаването на престижа на България в тази област. Радев напомни, че този месец отбелязваме 80-ата годишнина от първия в света прототип на цифров компютър, създаден от българина Джон Атанасов – с безспорно влияние върху образованието, науката, технологиите и съвременния живот.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)