3 март 2015 1

Българите във Виена ще отбележат по традиция 3 март в „Дом Витгенщайн“

03 март 2016

Както всяка година, така и сега, Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ подготвя и организира за всички българи и за приятелите на нашата страна и култура тържествено честване на националния ни празник с богата програма в няколко части.

В навечерието на тържеството ще бъдат представени фототаблата „40 години тракийска изложба по света“ – съвместен проект на Университета по библиотекознание и информационни технологии и Държавна агенция „Архиви“, показан досега в Париж и няколко институции в България. Целта на представянето във Виена е да се подчертае приемствеността в културното общуване между народите. Проф. Валерия Фол лично ще разкаже за залегналите в изложбата исторически посланията.

3 март 2015 3

В тържествената вечер ще започне с рецитал на учениците от българското училище „Св. св. Кирил Методий“ – вълнуващ допир с родината-майка. Актрисата Лина Гладийска ще прочете откъс от „Българските хроники“ на Стефан Цанев.

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Австрия г-жа Елена Шекерлетова ще поднесе приветствие, а директорът на БКИ „Дом Витгенщайн“ проф. Румяна Конева – кратко слово за връзката между свободата и културата, за предимствата на културното съзидание.

3 март 2015 4

Да поздравят българите с националния празник 3 март – Деня на Освобождението на България и връщането й към европейското семейство – специално от Женева и София ще пристигнат музикалните виртуози проф. Борислава Танева (пиано) и проф. Ангел Станков (цигулка). Програмата включва произведения от Моцарт,Панчо Владигеров, Георги Арнаудов, Христо Йоцов, Любомир Пипков, Александър Танев, Георги Златев Черкин, Монти.

Домакините от своя страна ще закичат всички присъстващи с една българска мартеница – пожелание за здраве, успехи и благодат! А българки-родолюбки ще приготвят и традиционните погачи!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)