Swiping credit card with POS-terminal

Българите похарчиха с 15% повече на годишна база за покупки с карти Visa при чужди търговци през лятото

08 ноември 2015

С 15% в сравнение с миналата година са нараснали похарчените суми на POS терминали извън граница през летните месеци на 2015 г. с карти Visa, издадени в България. Общият потребителски разход на българите, които са използвали през този период при чужди търговци своите местни карти Visa, е бил над 54 млн. евро. Това показват данните на Visa Европа за България за месеците юни, юли и август 2015 г.

Най-голям ръст спрямо миналата година отбелязват разплащанията към търговци в Гърция – 50%. Италия води по брой на покупките и бележи ръст от 20% на годишна база, което прави страната най-предпочитаната дестинация за лятна почивка и пазаруване през 2015 г. Разплащанията към търговци в Германия са с 16% повече, а във Франция с 15% повече. Покупките от Испания отбелязват ръст от 13%, а от Великобритания – 9%.

Употреба на издадени в България карти Visa е регистрирана на нестандартни дестинации като Ангола, Аруба, Барбадос, кралство Бутан, Кот д‘Ивоар, островите Кук, Мадагаскар, Руанда, Непал, Суринам и Свазиленд.

„Наблюдаваме сериозно увеличение в употребата на картови разплащания от сънародниците ни при пътуванията им извън граница и към чуждестранни търговци през летните месеци. Обратната връзка от българските картодържатели на Visa е положителна – те споделят, че се чувстват сигурни и облекчени да правят разплащания с карта, независимо къде се намират и това е причината да се доверяват все повече на своята карта. Това е устойчива тенденция и ще продължим да виждаме ръст в електронните разплащания като цяло“, прогнозира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Изхарчените средства с карти Visa, издадени от чужди финансови институции, при български търговци надхвърлят 96 млн. евро по време на летния период. Това е умерен ръст от 5% спрямо същия период през 2014 г. Броят на направените покупки бележи ръст от 12% спрямо миналата година и достига 1 829 000, извършени лице в лице на POS терминали в страната.

Разплащанията с карти Visa, издадени във Великобритания, това лято са с над 22% повече от 2014 г. Значителна употреба на POS терминали тази година в България е регистрирана и с карти Visa, издадени в САЩ – с над 35% повече от миналата година.

Тази година общият потребителски разход с гръцки Visa карти у нас бележи забележителен ръст от 74% повече от 2014 г.

Статистиката на Visa Европа за тази година регистрира употреба на карти в България, издадени в далечни страни като Боливия, Камерун, Сейнт Лусия, Камбоджа, Гана, о. Гуам, Хондурас, Бангладеш, Кения, Шри Ланка, Еквадор, Ямайка, Конго и други.

снимка: join.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)