articles__a01ac5de9f6a9af698c5fd4024e56694

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев откри най-модерния ядрено-магнитен резонанс у нас

07 юли 2020

България е десетата държава в Европа, която разполага с такъв апарат от най-ново поколение

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев откри най-модерния ядрено-магнитен резонанс у нас в  УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Той преряза лентата на апаратурата и пожела тя да помага в лекуването на много хора. „Ще си я запазя тази лентичка, защото е важна“, заяви той.

България е десетата държава в Европа, която разполага с такъв апарат от най-ново поколение, съобщава „24 часа“.

Към апарата има 48-канална приставка, подобна на каска за глава, която може да се приспособи към анатомичните особености на всеки пациент и спомага за постигане на най-високия стандарт на изображение при изследвания, свързани със заболявания на мозъка.

Апаратурата е с уникални за страната възможности за изследване на нервната система. Специално внимание е обърнато на изследванията на деца, като в апарата е зареден пълният пакет педиатрични програми, позволяващи най-прецизна диагностика на всички видове състояния и заболявания при децата. Апаратурата е допълнително оборудвана с пациентски монитор и апарат за обдишване, позволяващи прецизно проследяване на пациентите под анестезия и най-вече на децата.

За първи път в България ще има възможност за бързо и адекватно скениране на цялото тяло, което прави апарата незаменим при оценка терапията и проследяване на онкологично болни пациенти. Апаратурата позволява диагностика и проследяване на всички видове заболявания на пикочо-половата система при мъже и жени, като особено внимание е отделено на обществено значимите болести като рака на простатната жлеза и шийката на матката.

С пациенти новият резонанс ще работи от сряда.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)