14768905212498

България е домакин на първата в Европа глобална образователна конференция

22 октомври 2016

Между 25-и и 27-и октомври в Американския университет в Благоевград ще се проведе първата в Европа глобална конференция на влиятелната международна мрежа за равен достъп до образование Teach for All. Президентът Росен Плевнелиев и министърът на образованието Меглена Кунева ще открият форума с над 400 гости и образователни експерти от цял свят.

По време на конференцията едни от най – изтъкнатите и значими световни експерти и международни лидери в сферата на образованието ще се съберат в Благоевград, където основната тема „Да си представим образованието по различен начин” ще бъде развита по разнообразен и динамичен начин. Под формата на дискусии, работилници, споделяне на опит, придобит при различни практики и представен лично от водещи образователни експерти, иноватори и предприемачи, участниците ще бъда провокирани да доразвият вижданията си за важната роля на образованието и отражението му върху всяка сфера от живота. Глобалната образователна конференция ще бъде открита лично от президента Росен Плевнелиев и министъра на образованието и науката Меглена Кунева, която ще бъде и домакин на вечерята в първия ден от конференцията.

Идеята на събитието е да представи възможностите за развитие на образованието в глобален мащаб, да предостави арена за обмен на добри практики и идеи от успешни иновативни училища с цел осигуряване на достъп до качествено образование на всяко дете в ХХІ век. Основните теми, които ще бъдат разгледани на форума са свързани с ролята на глобалното гражданство за преосмисляне на обществото и образованието, образованието чрез иновации и предприемачество, изграждането на умения и нагласи на учениците за цял живот, образование според индивидуалните нужди на всеки ученик, значение на ранното детско образование, учене чрез игра и други.

Съорганизатор на конференцията в България е българският представител в мрежата Teach For All – Заедно в час, с подкрепата на Фондация „Америка за България”. Там ще присъстват Уенди Коп, която е създател на първата организация от мрежата Teach For America и изпълнителен директор и съосновател на Teach For All, както и образователният директор на Teach For All – Стивън Фар.

5807a945b4960

Основни лектори на глобалната образователна конференция са: Джени Нагаока – зам.-директор на консорциум за проучване на училищното образование към Университета в Чикаго (САЩ) и виден експерт в областта на градското образование; Ребека Уинтроп – директор на Центъра за универсално образование в институт „Брукингс“ (САЩ); Стейси Паркът-Фишър – програмен директор на Програмата за обучителни различия във фондация „Oak“ (САЩ); Кели Янг – изпълнителен директор на Education Reimagine; Даян Робинсън – зам.-директор на Global Nomads Group.

Сред създателите и директорите на иновативни училища и образователни проекти гости ще бъдат: финландският предприемач и иноватор Саку Туоминен, основател на образователната компания Scool; Киран бир Сети, създателка на едно от най-прогресивните и успешни училища в Индия „Ривърсайд“ и финалист за Глобалната учителска награда за 2015; Сара Котнър, основател и изпълнителен директор на мрежата от училища Montessori for All, основана на метода на Мария Монтесори, както и още много създатели на новаторски училища и образователни проекти от цял свят. Освен тях в конференцията в Благоевград ще се включат още представители на всички 40 национални организации на Teach for All.

По време на първата в Европа глобална образователна конференция специален фокус ще бъде поставен и върху българския контекст и предизвикателствата и възможностите пред образователната ни система, като участие ще вземат ученици от училища-партньори по програма Заедно в час. Това ще затвърди и главната роля на учениците във формирането на нова визия за образованието на бъдещето.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)