wwf-zapochva-kampaniq-za-opazvane-na-vekovnite-gori-u-nas-112555

България заема челни позиции в Европа по вековни гори

07 ноември 2016

България заема челни позиции в Европа по вековни гори, богати на биологично разнообрание и ценен генoфонд. 57% от горите в България са в зони по „Натура 2000″, отчете инж. Ценко Ценов, директор Дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ в Изпълнителна агенция по горите. Част от тези гори са на 150, 200 и дори 300 години. Страната ни е на трето място по включване на територии в зони от Натура 2000 след Словения и Хърватия. По-голямата част от горите у нас са доминирани от дървесни видове с висока възраст, над 100, 120, 140 години и даже повече. Фигурират дори територии с гори на възраст над 200 години.

Горите във фаза на старост са такива които се заделят в зоните по „Натура 2000″ и там се съхранява отделен генетичен фонд, който спомага както за опазване, така и за съхраняване и поддържане на биоразнообразието и имат важна функция за подобряване на водния баланс на екосистемите“, обясни инж. Ценов. Той подчерта, че има малка разлика между гори във фаза на старост и стари гори, които могат да бъдат на възраст от 30-40 години и по-стари до вековни, предаде Дарик. Териториите с гори, включени в екологичната система от защитени зони в Европейския съюз „Натура 2000″, подлежат на специален статут на защита от изсичане и застрояване./actualno.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Да, но това не е благодарение на работата на Зелените, които единственото, което правят е само да изпълняват поръчки срещу една или друга компания. Те до онзи ден изобщо не забелязваха, че горите ни се изсичат и пищят единствено само за Рила и Пирин. Все едно на други места нямаме гори. Активната им работа е само там където могат да се рекетират фирми или да се усвояват милиони по кухи проекти.

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)