Снимка: Цветомир Петров

„България – Земя Благословена“ на Борис Радев откри „Театър пред театъра“ 2018

03 юли 2018

Истинска феерия от светлина, танц, мистика, свещена история и хумор по Йордан Радичков вдигнаха на крака снощи публиката на откриването на тазгодишното издание на „Театър пред театъра“. Със спектакъла „България – земя благословена”, режисиран от Борис Радев, Народният театър даде начало на деветдневния маратон от представления на откритата сцена, издигната пред театъра.

Радев събра в спектакъла едни от най-големите звезди на Народния театър – Георги Мамалев, Параскева Джукелова, Дарин Ангелов, Стоян Алексиев, Васил Драганов, Теодор Елмазов и Пламен Пеев, както и невероятните танцьори от балет „Арабеск”, ансамбъл „Българе”, музикантът Костадин Генчев и вокална група „Багри”.

Снимка: Цветомир Петров

Снимка: Цветомир Петров

В първата част на шоуто Радев представи в танцово-перкусионна мистерия красотите и историята на древните – човешкото начало, родено от изгрева на Слънцето и траките, като визията бе поднесена с впечатляваща мултимедия и танц на Петя Колева и Стефан Вучов. Веднага след това на сцената се появи Богът на виното Дионис, следван от своята свита и жрицата, представена от Елизабет Якимова.

Мистерията на ритуала отстъпи място на трагичната история на Орфей и Евридика, отново представена в танц от Петя Колева и Стефан Вучов – любовта им, смъртта на Евридика, и мигът, в който нетърпението и любовната жажда на Орфей я връща отново в царството на сенките. Зрителите видяха и раждането на Свещената Азбука, а от сцената прозвучаха текстовете на Черноризец Храбър и Паисий Хилендарски.

Снимка: Цветомир Петров

Снимка: Цветомир Петров

Сякаш събрали се от различни епохи в тъмнината на лятната нощ, Дарин Ангелов, Параскева Джукелова и Стоян Алексиев вплетоха във вълнуващ рецитал стихове от Пенчо Славейков, Николай Лилиев, Христо Ботев. Изключителната енергия на спектакъла бе допълнена и от невероятните ансамбъл „Българе” и трио „Багри”, които представиха хора от различните области на България и вълнуващи църковни песнопения, възпявайки вярата и духовността на българския народ.

Още неотзвучали ритмите на тъпана и гайдата, на сцената оживяха героите от „Суматоха” на класика на българската литература Йордан Радичков. Един по един колоритните Радичкови образи – Араламби, Гоца, Лило, Глигор, Гамаша, Циганите, Турчина и Гръка дефилираха в комичния кръговрат на безсмислената житейска суматоха в търсене на истината за умрялата лисица, която само се преструва на умряла. Образи, брилянтно пресъздадени от звездите на Народния театър – Георги Мамалев, Параскева Джукелова, Дарин Ангелов, Стоян Алексиев, Васил Драганов, Теодор Елмазов, Пламен Пеев.

Снимка: Цветомир Петров

Снимка: Цветомир Петров

Спектакълът завърши с бурни аплодисменти за актьорите, режисьора и целия екип на Народен театър „Иван Вазов”. Музиката на „България – земя благословена” е дело на Асен Аврамов, хореограф е Ангелина Гаврилова, костюмите са на Адриана Найденова, а визиите – на Любомир Йотов. Втори асистент режисьор е Олга Недялкова. Днес и утре на сцената на „Театър пред театъра” ще се играе „Калигула” – впечатляващият хит на Диана Добрева с Деян Донков в главната роля.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)