1200px-Eastern_Partnership_justice_and_home_affairs_ministers'_meeting_Valentin_Radev_(35777922105)

България и ЕК призоваха за приемането ни в Шенген

21 февруари 2018

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и еврокомисарят Димитрис Аврамопулос призоваха Съветът на ЕС да одобри приемането на България и Румъния в Шенген. Двамата говориха пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.

„Това е въпрос, който много дълго очаква решение, отлагането е без прецедент. Призовавам за скорошно справедливо решение“, заяви Радев.

Според него причините за неприемането на България в Шенген са политически, но той очаква държавите, които са против, да променят позицията си.

„Най-рисковата сухоземна граница на ЕС е българо-турската, но въпреки това ние я пазим отлично и всички го признават. Дори като слушам какво говори бъдещият министър на вътрешните работи на Германия и какво говори ръководителят на Бавария, пак ми се струва, че това са политически изказвания и че в крайна сметка тези държави ще кажат истината и тя е, че Румъния и България отдавна трябваше да са в Шенген“, допълни Радев, цитиран от БНТ.

След Холандия и от германската провинция Бавария се обявиха против България и Румъния засега да бъдат приемани.

Министърът отбеляза още, че миграционният натиск е поставил Шенген под голямо напрежение и няма съмнение, че е необходимо действието на Шенгенското пространство да бъде възстановено изцяло.

„Трудно е да си представим днес Европа без Шенген, българското председателство на Съвета на ЕС ще вложи цялата енергия и ресурси за постигането на решение“, категоричен бе Валентин Радев.

Аврамопулос пък каза, че движението на хора с годините само ще нараства и е необходимо да бъде управлявано. Той отбеляза, че днес младите хора възприемат за даденост отпадането на границите, които навремето са предизвиквали спорове, сблъсъци и войни.

Еврокомисарят по вътрешните работи призова темата за Шенген да не се въвлича във вътрешнополитическите разговори. Той съобщи, че ако ЕС иска да има граничен контрол, с какъвто разполагат САЩ и Канада, в това трябва занапред да бъдат влагани 14 на сто от бюджета на ЕС.

Аврамопулос добави, че предстои предложение на ЕК за въвеждане на единни правила за работа на националните гранични служби в ЕС.

снимка: wikimedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)