България отбелязва Световния ден за защита на животните

България отбелязва Световния ден за защита на животните

04 октомври 2015

Днес – 4 октомври, се отбелязва Световният ден за защита правата на животните, съобщи БТА.

Световният ден за защита на животните се чества на католическия празник Ден на свети Франциск, покровител на животните. Решение за отбелязването му е взето през 1931 г. на международния конгрес на привържениците на Движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

От София днес започва подписка „Светлинна вълна“ – поход срещу насилието над животните“, съобщават организаторите от АФА-България. Събирането на подписи започва в 13.00 часа в градинката пред църквата „Св. София“ в рамките на днешния Световен ден за защита на животните. Участниците в кампанията ще подпишат декларация „Етиката на ненасилие – начин на живот“.

Декларацията ще се предава поетапно в различни градове в страната, като следващият е Кюстендил. Събраните подписи към нея ще бъдат депозирани в Народното събрание.

България е последната страна в Европейския съюз, в която жестокостта към животни не се счита за престъпление. Това се посочва в съобщение на фондация „Четири лапи“ по повод днешния ден. Според фондацията случаите на жестокост към животните у нас нарастват, увеличават се и инцидентите, при които има употреба на силни отрови или бойно оръжие, но на жалбите за насилие над животните се гледа несериозно. От неправителствената организация смятат, че трябва да бъдат гласувани законодателни промени, криминализиращи насилието над животни.

снимка: 7-themes.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)