Снимка: Valeross.com

България от Век на Век! Акустичен концерт в пещерата „Божиите очи“ на 2 септември

02 септември 2017

Акустичен концерт с послание за по-добър въздух и по-добро дишане ще се състои в пещерата „Божиите очи“  (Проходна, край с. Карлуково, община Луковит) на 2 септември. Инициативата е част от Националната информационна кампания „Дишам свободно“ на Асоциацията на българите, боледуващи от алергични и белодробни заболявания /АББА/ и Вокална формация „Робев“, съобщиха на пресконференция в БТА от двете организации.

„Пещерата е магнетична, зареждаща и място с чист въздух. Идеята е вместо в концертната зала, да отидем сред природата, на свеж въздух и в тази природна катедрала да пеем и да отправим послание“, заяви Нели Трошева – диригент на Вокална формация „Робев“. Подбран е репертоар от народни, възрожденски и православни християнски песни, посветен на българския дух и народност. Ще подканим хората да пеят заедно с нас, като сред песните са „Хубава си, моя горо“, „Кога зашумят шумите, буките“, „Моя страна, моя България“, посочи Трошева.

Концерт в пещерата "Божиите очи"

Председателят на АББА Диана Хаджиангелова отбеляза, че 90 процента от европейците дишат замърсен въздух и повече от 315 000 души в Европа умират всяка година от хронични белодробни болести. По думите й астмата и алергиите са водеща причина за отсъствия от училище и хоспитализация, а до 2030 г. хроничната обструктивна белодробна болест ще бъде третата причина за смъртност в света.

Върху ползата от рехабилитация на белия дроб акцентира и д-р Елена Шопова – директор на Белодробна болница за долекуване и рехабилитация във Велинград. Дишайки чистия въздух пациентите започват да обръщат внимание, че ландшафтната терапия започва да действа, отбеляза тя. Акустичният концерт на 2 септември от 14.00 ч. е с вход свободен/Dir.Bg.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)