България поема европредседателството

01 януари 2018

От днес председателството на Европейския съвет се поема от България. В рамките на шестте месеца, през които страната ни ще изпълнява този ангажимент, са предвидени 299 събития – предимно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и други градове.

Официален старт на българското европредседателство ще бъде даден в Националния дворец на културата, където в рамките на концерта „Духът на Европа“ ще бъдат изпълнени емблематични музикални творби от всички 28 страни.

По време на председателството си България ще бъде домакин на среща на върха с участието на държавните лидери от страните-членки на ЕС и държавите от Западните Балкани.

В програмата са заложени 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството са планирани още около 85 събития.

Основни приоритети на българското европредседателство са кохезионната политика, интегрирането на Западните Балкани, сигурността и стабилността, както и икономическият растеж с фокус върху единния цифров пазар.

снимка: trover.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)