България се завръща в конкурса „Евровизия“

02 ноември 2019

От БНТ официално съобщиха, че телевизията е подписала формуляра за участие в конкурса Евровизия, чието следващо издание ще се проведе в Ротердам през 2020 г.

Генералният директор на БНТ – Емил Кошлуков обяви пред „24 часа“, че разходите по участието на страната ни в Евровизия ще бъдат поети от генерален спонсор, а не от телевизията. Спонсорът вече е подписал договор с продуцентска компания, която тепърва ще избере изпълнителя и песента, с която България да се представи на песенния конкурс през 2020 г.

Още през 2018 г. година стана ясно, че България няма да вземе участие в Евровизия 2019 г. Това бе второто оттегляне на страната ни от конкурса, след това през 2014 г. Официалната причина за това бе липсата на средства на БНТ.

Кристиан Костов на Евровизия

България за първи път взима участие в конкурса през 2005 г. с песен на група „Каффе“. Първият голям успех на българска песен на Евровизия е през 2007 г., когато във Финландия България е представена от Елица Тодорова и Стоян Янкулов с песента „Вода“ – класирана на пето място.

След това представянето на страната ни е минавало с различен успех всяка година. Участието на Красимир Аврамов на конкурса през 2009 г. с песента му „Illusion“ предизвика много спорове и коментари. Следващите песни на български участници до 2012 г. също не се радваха на голям успех. През 2014 и 2015 г. България не взима участие в Евровизия. Най-големият успех обаче идва през 2017-та, когато Кристиан Костов с песента си Beautiful Mess грабва безапелационно второто място и не му достига съвсем малко, за да спечелим конкурса.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)