index-1

България сред най-силните жилищни пазари в света

20 март 2017

Жилищният пазар в България е сред най-бързо растящите в света според класацията на консултантската компания Knight Frank, която изследва 55 пазара.

На база на данните на Евростат за цените на жилищата компанията поставя страната ни на 12-то място по ръст на цените на жилищата с повишение от 8,8% през последното тримесечие на 2016 г. спрямо последното тримесечие на 2015 г. и 1,6% в сравнение с предходното тримесечие.

Още по темата: Жилищна сграда Ралица – време е за хубав дом!

 За сравнение, средният ръст на цените на жилищата за всичките включени в анализа 55 пазара се ускорява до 6% на годишна база през последните три месеца на 2016 г. спрямо 4,1% за същия тримесечен период на предходната година.

Това ни нарежда сред държавите със силен ръст на цените на имотите, като за Европейския съюз (ЕС) сме на пета позиция по повишение след Малта, Литва, Естония и Германия.

IMG_1872

Начело на класацията за периода октомври-декември 2016 г. е Исландия с 14,7% годишно увеличение на цените и 4,1% за тримесечието. Страната оглавява списъка за първи път. На второ място е Нова Зеландия с повишение от съответно 12,7% и 3,2%. Трета е Малта с ръст от 12,4% на годишна база и 4,9% за тримесечието.

Топ 10 на най-бързо растящите пазари на жилища в света се допълва от Канада, Турция, Литва, Китай, Естония, Германия и Норвегия.Украйна остава най-слабият пазар в света с годишен спад на цените от 10,2% през последното тримесечие на годината и намаление от 3,1% спрямо предходното тримесечие. На второ място по спад е Тайван с понижение от съответно 6,5% и 1,7%, а на трето е Сингапур със съответно 2,6% и 0,8%.

index-2

Топ 10 на най-слабите пазари се допълва от Кипър, Мароко, Италия, Гърция, Япония, Бразилия и Южна Корея. Повечето държави от ЕС са сред държавите с умерен и слаб ръст на пазарите на жилища от 1 до 5%.
Като цяло на повечето пазари се отчита или стабилност, или ръстове, въпреки политическата и икономическа несигурност. През тази година се очаква и ръст на инфлацията и затягане на паричната политика, което вероятно ще намали разликата между най-силно и най-слабо представящите се пазари, прогнозират експертите.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)