Pelecanus_crispus_at_Beijing_Zoo

България ще поиска вписване на четири резервата в ЮНЕСКО

16 май 2017

Първите стъпки на екоминистерството са факт. България вписва четири биосферни резервата по изискванията на ЮНЕСКО. Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа декларацията с номинациите, която се изпраща на Секретариата на ЮНЕСКО, съобщи екоминистерството.

Номинациите са за биосферни резервати от нов тип – Биосферен резерват „Сребърна“,  „Червената стена“, „Узунбуджак“ и Национален парк „Централен Балкан“. В границите на новите биосферни резервати попадат 7 от резерватите от стар тип, включени в мрежата през 1977 г.

Национален парк Централен Балкан

Национален парк Централен Балкан

Чрез проект, финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) и изпълнен от Българска фондация „Биоразнообразие”, са проучени възможностите за съвместяване на съществуващите биосферни резервати със съвременните изисквания. 

Подготвени са номинационни документи за резерватите, чието обявяване е подкрепено с решения на общинските съвети и местните общности, информира МОСВ. България е уведомена, че Консултативният съвет на програмата е разгледал българските номинации и е препоръчал да бъдат одобрени на 29-та сесия на Междуправителствения комитет по Програмата  през юни 2017 г. 

Програмата „Човекът и биосферата” към ЮНЕСКО започва рабoта през 1976 г.На национално ниво програмата се управлява от Национален комитет, в който участват представители на БАН, държавни институции, НПО и др. Съставът на националния комитет е определен с решение на Управителния съвет на БАН от 2014 г.

В съобщението се допълва, че МОСВ ще продължи да подкрепя процеса за обявяване на съвременни биосферни резервати. 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)