Янаки Дерменджиев

Българи отличени от Europa Cinemas за развитие в киноиндустрията

03 декември 2019

Янаки и Христо Дерменджиеви получиха признание от „Европейските Кино Награди“, организирани от „Europa Cinemas”, в категория „Предприемач на година“. Европейската организация, която на всеки две години отличава заслугите на различни дейци в киноиндустрията, се подкрепя от Европейската комисия още от самото си създаване.

„Europa Cinemas” е първата по рода си мрежа, която се фокусира върху Европейското кино. В продължение на 27 години, членовете й са успяли да обединят под шапката си над 1200 кина (3123 екрана) в 43 държави.

Братята Дерменджиеви, заедно със солидна подкрепа от своите партньори, са успели да възобновят и реставрират множество кино салони, първият от тях във Враца през 2013-а година. След първоначалния си успех, те продължават дейността си в Пловдив, Видин, Търговище, а тази година и Велико Търново. Съсредоточават се главно върху области, които са икономически неразвити и нямат възможност сами да поемат подобни инициативи.

cinema1

В момента управляват 12 кина в страната, както и популярното през лятото „Пътуващо кино“, което обикаля по места, чиито жители нямат възможност да посещават кино салони, поради липса на такива. Христо и Янаки Дерменджиеви, с тяхната фирма „А Плюс“, са и най-големите разпространители на Европейски филми у нас, фокусиращи се върху продукции и активности за младата публика.

През 2010 г. компанията разпространява най-успешния български филм за всички времена – „Мисия Лондон“, а по-късно и лентите „Тилт“, „Кецове“, „Каръци“, „Възвишение“, „Лили Рибката“, „Лошо момиче“ и много други. От 2014 г. фирмата развива собствени продуцентски проекти, като първият от тях е филмът „Ятаган“, който излиза на широк екран през февруари 2020. Друг проект, по който работят в момента е кинопродукцията „Екшън“, която ще бъде разпространена по кината от 31.01.2020 година.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)