Българи празнуват пред единствения паметник на Ботев в Европа

02 юни 2019

Всяка година на 2 юни милиони българи у нас и по света спират за минута и свеждат глави, за да почетат паметта на великия Христо Ботев и всички, дали живота си за свободата на Родината. Признателните поколения поднасят венци и цветя пред многобройните паметници на поета. Един от тях се намира в парка на ЮНЕСКО в малкия австрийски град Голс в провинция Бургерланд. Именно там – пред единствения паметник на български герой в Австрия екипът на In Life отдаде почит, заедно с българите, живеещи в Австрия, дошли да си припомнят думите:  „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…” .

DSC_3071

Инициативата за създаването на единствения паметник на Ботев в Западна Европа принадлежи на един от най-големите приятели на България в алпийската република – професор Ник Тиц. Той е роден през 1937 г. в Нойзийдъл ам Зее. От 1973 г. ръководи ателие-галерията „Ин ден Гербгрубен”. Има многобройни научни публикации в рамките на дейността си към ЮНЕСКО.

Бюстът на Христо Ботев в австрийското селище Голс

Бюстът на Христо Ботев в австрийското селище Голс

Като представител на културната организация на ООН Тиц посещава често нашата страна. По време на визитите си се запознава с много български художници, музиканти и представители на изкуството.
Голяма роля за привързаността му към нашата страна има дългогодишното творческо сътрудничество и приятелство с пианистката и председател на културно-просветната организация „Св. св. Кирил и Методий” във Виена – професор Мими Димчева.

„Много мои приятели българи ми гостуваха в Австрия в галерията ми в Нойзийдъл ам Зее. Техните разкази събудиха моя интерес към българското изкуство и култура и особено към подвига на Ботев. Затова заедно с професор Димчева се заехме да популяризираме делото на бележития поет и борец за свобода, както и помощта, оказана му от австрийския капитан на кораба „Радецки“ Дагобер Енглендер“, казва Тиц.

В края на 90-те години ученият разбира за предстоящо посещение на българска делегация в Австрия и решава да направи подарък на нашите сънародници – бюст на Христо Ботев. Той се обръща към известния старозагорски скулптор Куньо Желев, с когото са приятели от 20 години, с молба да извае паметния знак. Творецът се заема с ентусиазъм със задачата и само след месец представя на австрийския учен модел на бъдещия монумент. По него Желев създава и 50-килограмовия бронзов паметник, който е открит тържествено на 2 юни 1996 г. в Голс.

DSC_3143

DSC_3078

Той бързо се превръща в място за преклонение, където вече повече от десетилетие на 2 юни се събират не само българите от Австрия, но и от съседна Унгария, Словакия и Чехия. Абсолютно разбираемо, защото да чуеш сирените в 12.00 на хиляди километри от България е абсолютно неземно като усещане.
За големите си заслуги за популяризирането на родната култура и изкуство в Европа през 2009 г. Ник Тиц е награден от българския президент с орден „Св. св. Кирил и Методий”.

Кметът на Голс отправя приветствие към българите за Ботевия празник

Кметът на Голс отправя приветствие към българите за Ботевия празник

DSC_3086

Кметът на Голс поздрави събралите се българи за празника. Негово превъзходителство посланика на България в Австрия д-р Иван Сираков отправи своето послание към сънародниците ни да пазят паметта на Ботев и героите, дали живота си за свободата ни.   Всички те, както и доц. Мария Конева – директор на Културния ни дом Витгенщайн във Виена  поднесоха цветя в знак на признателност пред бюста на Ботев.

DSC_3082

DSC_3110

34146430_10212332416886871_2003314704113467392_n

Новосъздаденият български хор под диригентството на маестро Абрашев просълзи присъстващите с изпълненията си на патриотични български песни, а танцьорите от ансамбъл Пендари извиха кръшни хора.

DSC_3123

репортер: Пепа Попова
оператор: Иван Цвятков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)