Българка, чистачка в Гърция, стана звезда в театрална постановка (видео)

27 януари 2016

Имигрантка от България ще бъде една от главните героини в театралната постановка в “Чистият град”. Постановката е на гръцките Анестис Азас и Продромос Циникорис и ще се игра от 3 до 14 февруари в Културния център на Фондация „Онасис” Атина, съобщава „Български новини“.

Реалните истории на пет имигрантки от различни държави – България, Албания, Африка, Молдова и Филипините, са в основата на разказа. Българката Росица Панделиева е детска учителка на 55 г.  Тя пристига в Гърция преди 13 години чрез агенция за работа. Пребивава незаконно в страната. Историята й става една от основните сюжетни линии на постановката.

Anestis_Azas_Prodromos_Tsinikoris_Kathari_poli

“В началото много се страхувах, бях сама, не знаех нито една гръцка дума. Тъй като имах диплома за детска учителка, първата ми работа беше в едно семейство, което имаше 5 деца. Но се чувствах като в затвор – забраняваха ми да плача пред децата, трябваше винаги да се усмихвам и да правя всичко, без почивен ден, без никакви права. Избягах една нощ, докато всички спяха, даже не си взех дрехите. Ходих в много агенции, почти всички ме експлоатираха финансово, докато в един момент съпругът ми реши да дойде със сина ни в Гърция и нещата се оправиха.

Намерихме си квартира. Сменихме много работи, не ни плащаха достатъчно, но никога няма да забравя великодушието на един хотелиер в квартал Фалиро. От пет години съм чистачка в Културния център на Фондация „Онасис”. Синът ми и дъщеря ми живеят в България, а съпругът ми работи в Атина. Ние сме имигрантки-чистачки, но преди всичко сме хора”, разказва българката. Нейната история детайлно е пресъздадена в постановката/24 часа.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)