екзархия

Българската екзархия е учредена на днешната дата

28 февруари 2018

На 28 февруари 1870 г. е издаден султанският ферман, с който се признава правото на българите да имат своя независима църква. Изработен е и екзархийски устав от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г. Така Българската екзархия се превръща в официален представител на българската нация в Османската империя. На 16 февруари 1872 г. след одобрение на Високата порта за пръв български екзарх е избран видинският митрополит Антим І.

Българската екзархия е основата на днешната Българска православна църква, официално провъзгласена на 10 май 1953 г. като патриаршия.

Ферманът, с който е учредена Българската екзархия

Ферманът, с който е учредена Българската екзархия

Ето как описва днешния ден преди 148 години Тончо Жечев, в своята книга „Българският Великден или страстите български“:

„В събота, 28 февруари 1870 година, великият везир на Турската империя Али паша повиква членовете на смесената българо-гръцка комисия във Високата порта и най-после им връчва десетилетия очаквания султански ферман, с който се признава правото на българите да имат черква, независима от цариградската патриаршия. Гаврил Кръстевич и хаджи Иванчо Пенчович, забързани и вдъхновени, занасят вестта за височайшото благоволение на българските първосвещеници, събрани в цариградската махала Ортакьой. Слухът за събитието плъзва бързо из милионния многоезичен град.
На следващия ден, неделя, към българската черква на Фенер се стичат радостно възбудени цариградските българи, последвани от своите свещеноначалници. След тържественото богослужение, сторило се на всички този път много дълго, пред богомолците се изправя внушителният Иларион Макариополски и с глас, достоен да напълни катедралата на свети Петър в Рим, се обръща към сгушените в черквицата с трогателно слово за старанията и страданията на всички, причастни към събитието. Като припомня великия ден 3 април 1860 година, когато от същия амвон беше изхвърлено от богослужението името на цариградския патриарх, десетилетните мъки, заточения, затваряния на дейците по българските работи,Иларион гръмогласно възвестява: ”Тогава бяха надежди, а днес е осъществлението на надеждите“. По лицата на събралитесе можело да се прочете простосърдечно умиление, мнозина плачели от радост.“

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: Делегатите на Първия църковно-народен събор, проведен през 1871 г. в Цариград

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)