MON_5115

Българската и Руската Църква със съвместна Литургия в Париж за Лазаровден

03 април 2018

В пълен противовес на разгорялите се скандали у нас покрай посещението на Руския Патриарх Кирил за Националния ни празник, Руската и Българската църква показаха, че са заедно, че се подкрепят и изповядват в синхрон православната вяра. При това в Париж – в сърцето на Европа!

Света Литургия за Лазаров ден в Руската църква Света Троица в Париж

Света Литургия за Лазаров ден в Руската църква Света Троица в Париж

На 31 март, Лазаровден, в Париж бе отслужена Света Литургия от Корсунския епископ Нестор – Московска Патриаршия и Западно и Средноевропейски Митрополит Негово Високопреосвещенство Антоний.

MON_5277

MON_5056В красивия нов руски храм се събраха стотици руснаци и българи за празника. Едва ли е необходимо да преразказнаме атмосферата от църквата – тя е видна от кадрите ни. Просторен, светъл, изработен и до последния детайл храм – новата руска църква е наистина впечетляваща. Още по-впечетряваща е възможността да имаме този съвместен празник, независимо от родните и международни политическите бури и противопоставяния. Това за пореден път идва да докаже, че нашите народи са исторически и верски свързани и че противопоставянията и конфликтите са никому ненужни.

MON_5063MON_5091MON_5238

„Париж винаги е добра идея“, както казва Одри Хепбърн. В „градът на света“, както други го наричат, винаги има какво да се види и почувства. От преди 7 месеца има и нова забележителност, която бързо влезе във всички гид платформи на френската столица – новата Руска църква Света Троица.

MON_5077MON_5079Локацията на православния храм е изключително добра – тя се намира на пешеходния път от прочутата Айфелова кула към Лувъра. Това дава възможност повечето туристи в Париж, преминавайки по неизменния път на забележителностите да се натъкнат и на нея.

MON_5162Тя е красива, модерна, издържана в традициите на православната архитектура. Достъпа до нея преминава през сериозни мерки за сигурност, но няма и как да е по друг начин след всичко, което се случи в Париж преди време. А и Русия знае как трябва да опазва ценностите си.

MON_5105MON_5203Поводът да сме тук е Света Литургия, посветена на Лазаров ден /31 март 2018г./, ден преди Светата Литургия за Цветница в Българската църква в Париж и заснемането на поредния епизод от поредицата БезГранична вяра. Очаквайте Епизод 7 – Париж!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)