IMGP9496-880x582

Българска делегация в Рим по случай честванията за 24 май

24 май 2019

На 23 май започна официалната визита в Рим на председателя на Народното събрание, Цвета Караянчева, начело на българската делегация, по случай честванията за 24 май. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Италия и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и народните представители от Групата за приятелство Младен Шишков, Павел Шопов, Симеон Симеонов и Албена Найденова. В нея са включени представители на изпълнителната власт, както и митрополит Антоний, представител на Светия Синод на Българската православна църква и отец Петко Вълов, представител на Католическата църква.

13062294_768333863268865_2682029405404757492_n

Свети Петър, Ватикана

Първата среща на председателят на Народното събрание и водената от нея делегация бе с председателя на Сената на Италианската република Мария Казелати.

Днес, на 24 май българската официална делегация, ще бъде приета на аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск. Преди това председателят на Народното събрание ще проведе разговор на четири очи със Светия отец. По-късно Цвета Караянчева ще се срещне с ватиканския държавен секретар кардинал Пиетро Паролин.

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844

На същия празничен ден, честващ  българската просвета и култура и славянската писменост, членовете на делегацията ще присъстват на молебен и поклонение пред мощите на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе“. Непосредствено след това ще бъдат поднесени цветя пред българската плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където славянските книги са получили официално признание от Светия престол.

По време на визитата си в Рим българската делегация ще поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов. Народните представители ще присъстват на приема в българското посолство в Рим по повод 24 май. На него председателят на българския парламент Цвета Караянчева ще връчи почетни плакети на Народното събрание по повод 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Италия на личности, допринесли за развитието на двустранните отношения.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)