Българските арменци благодарят (видео)

24 април 2018

На 24 април отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Арменския геноцид (1915 – 1923 г.). Датата първоначално е посочена като  Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. Поводът е годишнина от началото на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г. За първи път денят се отбелязва през 1989 г. В първите години на новото хилядолетие е обявен и за Международен ден в памет на жертвите на Арменски геноцид.

Арменците в България създадоха видеообръщение, с което изразяват благодарността си към родината, която ги е приютила и приела за граждани на нейното общество. Текстът гласи:

„Благодарим на България, че е наша родина. 24 април е денят, в който светът почита паметта на над милион и половина арменци, загинали в масовите кланета и насилствената депортация през 1915 г. в Османската империя. На този ден арменците от цял свят припомнят историята и трагичната съдба на своите предци. Днес в България живеят повече от 12 000 български граждани с арменски произход. Това не би било възможно без съпричастието на българите, отворили домовете и сърцата си за арменските бежанци. На този ден ние, техните потомци, изказваме своята почит и благодарност за оказаното гостоприемство и състрадание. Благодарим на България, че е наша родина!”

публикацията подготви: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)