Златния рог

„Българският архитектурен комплекс на Златния рог“

21 октомври 2018

На вашето внимание, представяме една нова и изключително интересна книга на авторката Благовеста Иванова -  „Българският архитектурен комплекс на Златния рог“. Ето какво пише за нея Чл.-кор. проф. дан арх. Атанас Ковачев.
Златния рог
Книгата „Българският архитектурен комплекс на Златния рог“ е посветена на църквата „Св. Стефан“ и прилежащите ѝ сгради. Тя представлява теренно изследване, подкрепено със задълбочено проучване на огромен брой архивни документи.
Главната идея на монографията е максималното изясняване на замисленото изграждане на архитектурен църковен комплекс още от 40-те години на ХІХ в. с проектирането на църква, параклис и метох, а след 1892 г. – на църква, презвитерий (екзархийски дом) и училище. Основен акцент е строителството на църквата „Св. Стефан“ в неговите последователни три етапа. Направена е графична интерпретация на плановото разпределение на приспособената за дървена църква постройка.“
Книгата предоставя увлекателен разказ както за историята на Желязната църква в Истанбул, така и за подобни църкви по целия свят. Ние всички сме чували за майсторски сглобената метална българска църква Босфорния град, но знаем ли достатъчно за нея?
Научете повече от увлекателното четиво „Българският архитектурен комплекс на Златния рог“ .

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)