Българският дует „Weil“ спечели еквивалента на Грами за модерна класическа музика

06 февруари 2017

Те са Мая и Папи (така ги познават приятелите им). Или дует „Weil“ – така ги познава публиката. Или Мая и Пламен Ковачеви – така ги познават като семейство, в което се отглеждат още 3 бъдещи музикантчета…

Преди броени дни , те се завърнаха от САЩ с престижно отличие в категорията “Най-добри инструменталисти”. Успяха да преборят конкуренция от цял свят и бяха обявени като едни от фаворитите на наградите Most Famous Awards Show 2016. Бронзовата статуетка, която получиха е еквивалент на наградите Грами в областта на модерната класическа музика.

Отличието им бе връчено в хотел Ballys във Вегас. А на Мая и Пламен се падна честта да открият концерта-церемония. Музикалното семейство от Пловдив представи авторски парчета, както и техни версии на класика и рок.

Наградата от Most Famous Awards Show 2016 включва и запис за световна музикална компания. “Вратите, които могат да се отворят, са много, но е важно в коя човек си струва да влезе“, категорични са музикантите, които след събитието имали възможност да се запознаят с продуценти от цял свят. “Това е глобално мероприятие, в което участваха артисти от цял свят – Франция, Русия, Украйна, Германия, Австралия, Еквадор и от къде ли още не. За всеки изпълнител, който има авторска музика е особена привилегия тя да е оценена по-високо от това да представиш популярните и очаквани мелодии”, разказват още за събитието семейство Ковачеви.

Пламен и Мая са заедно на сцената и в живота от 7 години. “Началото беше  като на шега.Ние и двамата свирихме в други формации. Не е тайна, че в България, когато човек се раздели с нещо и някой дори и в служебен план и особено когато продължи да търси своето място в същата област среща подсечки и скептицизъм. Ние ги подминахме. Някак, знаехме, че има път в посоката, която рискувахме да поемем. Защото другото е да не поемаш никакви рискове, да заложиш на сигурното и никога да не опиташ вкусът на това,което сам можеш да създадеш”, редят мъдрости за живота си родните творци.

Какво прави един музикат забележим и с какви емоции се прибраха дует „Weil“ от престижния музикален конкурс, ще разберете сега.

репортер: Калина Станева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)