Български филм - Сестра

Българският филм „Сестра“ отличен на 67-ия кинофестивал в Сан Себастиан

02 октомври 2019

„Сестра“ е вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова след носителя на много международни филмови награди „Жажда“. На приключилия преди дни 67-и филмов фестивал в Сан Себастиан, „Сестра“ бе отличен със специален диплом в програмата „Нови режисьори“.

Филмът започва пътя си като проект на София Мийтингс и е подкрепен от фестивалите в Арас – Франция, Солун – Гърция, Хонконг – Китай. „Сестра“ е продукция на „Омега Филмс“ и „Фронт филм“ в копродукция с Катар.

Български филм - Сестра

Историята проследява живота на едно момиче и как нейните трагикомичните лъжи са на път да унищожат света на семейството й. В главната роля е младата Моника Найденова, откритие на Цоцоркова от филма й „Жажда“. Останалите централни роли са поверени на Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев и Иван Савов. Сценарият е дело на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

Отзивът за филма в списание „Variety“ е на Ксавие Анри-Рашид (Film Republic): „Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството; за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас.“

Български филм - Сестра

Ето какво публикува след премиерата на „Сестра“ Кристобал Соаги в списание „Cineuropa“: „Вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова е доказателство за нейния талант и способности да пресъздава отношения между членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят.“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)