768x432

Български надпис на новата банкнота от 50 евро

06 юли 2016

Европейската централна банка (ЕЦБ) представи вчера в централата си във Франкфурт на Майн новата банкнота от 50 евро. Тя е със специална защита, а за разлика от старата, думата “евро” е изписано и на български език.
Статистиката показва, че досега това е най-фалшифицираната банкнота в евро. В бъдеще бандитите ще бъдат силно затруднени в престъпния си бизнес. След подмяната на банкнотите от 5, 10 и 20 евро това е следващата стъпка на ЕЦБ в пускането на пари със специална защита. Водният знак показва портрет от гръцката митология – този на Европа.
Както и при вече подменените 5, 10 и 20 евро и тази с номинал 50 ще е със специален слой лак, който удължава живота. Производството на една банкнота струва средно 8 до 9 евроцента.

item_50euronew1

Новата банкнота от 50 евро

Новите пари ще влязат в обращение на 4 април догодина. Това време е необходимо, за да се даде възможност на банките и на търговците да обучат персонала при боравеното с новите пари, както и на фирмите, поддържащи банкомати. Те трябва да се пренастроят за новите банкноти, за да ги разпознават.

Няма срок за подмяна на старите пари. Без ограничение във времето те могат да се обменят срещу нови във всяка национална банка в Европа. Предстои да бъдат подменени и банкнотите с номинал 100 и 200 евро. Тази от 500 евро ще излезе от обращение в края на 2018 г., тъй като се ползва предимно за тъмни сделки, пране на пари и финансиране на тероризма. Банкнотите от 500 евро също ще могат да се обменят безсрочно във всяка национална банка в Европа.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)