Български режисьор печели Гран при с филм за Сирия (видео)

13 септември 2017

В София приключи един от най-престижните международни филмови фестивали „Славянска приказка“. Доста руски филми са удостоени с награди на V международен кино и теле фестивал, който тази година се проведе в памет на Дмитрий Лихачев. Тържествената церемония се проведе в Руският Културно – информационен център в столицата, а по червеният килим заслужено минаха режисьори, актьори и продуценти.

Награждаването бе разделено по категории – игрални пълнометражни, документални и късометражни. Филма „Момичета с пушка“ на Елена Колесникова за първите момичета снайперистки от дивизията „Таран“ по време на Великата Отечествена война бе удостоен с гранд-при „Св. Георгий Победоносец“, а втората й лента „Неудобен гражданин“ взе „Тракийски ритон“. Със „Златна роза“ бе награден документалния филм на на режисьора Андрей Проскуряков „Человекът-продуцент Яков Каллер“. Победител в класацията за късометражно кино с Гранд-при „Св. Георгий Победоносец“, е българският режисьор Юсеф Ал-Ахмед, който бе победител на минологодишнят фестивал.

21741631_10210116007753074_375561632_n

Тази година младият режисьор, който е трети курс студент във ВГИК в Москва представи курсовата си работа, заснета лично от него „Дамаск : Животът продължава!“. В тази творба Юсеф Ал-Ахмед се изявява като режисьор, продуцент, сценарист и оператор! Филмът е заснет в сирийската столица през есента на 2016 г. и представя на зрителите другата, невидяната Сирия, тази на мирните граждани, на светския живот и нощните заведения, на разходките по парковете и на живота, като цяло.

„Дамаск е най-древната столица в света описана още в Библията. С този филм исках да покажа на зрителите това, което медиите не показват, а именно – животът! Мирният живот на обикновените хора. Защото живота продължава и ще продължи!“, сподели от Москва Юсеф Ал-Ахмед, който бе възпрепятстван да получи голямото си отличие лично, тъй като учебната година във Висшия Институт по кинематография вече е в разгара си.

21729163_10210116008473092_126300641_n

За да заснеме този филм младият режисьор е получил специалното разрешения на Министерството на информацията на Сирия, и помощта на българо-арабския център в София. Снимките продължили двадесет дни през които българският режисьор от сирийски произход от сутрин до здрач е бил неотлъчно с камерата из Дамаск, съпровождан от специална охрана. Журито удостои с „Гран-при Хелиос“ българският режисьор Ваня Донева за дипломният късометражен филм „Серафим“. Лентата е за човечността и добротата , за хуманните отношения и е заснета по едноименния разказ на Йордан Йовков. V международен фестивал за кино и телевизия „Славянская сказка“ се проведе с любезната подкрепа на фонд „Русския мир“ и Россотрудничества, и под ръководството на проф. Димитър Димитров.

21733374_10210116007913078_1687644041_n

По настоящем Юсеф Ал-Ахмед следва режисура в Москва във ВГИК. Автор е вече на седем късометражни филма, четири от които наградени на международни фестивали. Тази година Юсеф представя късометражния филм / 7:05/ Damascus- Life continues – Дамаск: „Животът продължава“, който той засне миналата година точно по време на фестивала „Славянская сказка“. Юсеф Ал-Ахмед е и активен общественик, наскоро участва в предаването „Время покажет“ по ОРТ Канал 1.

21729458_10210116009193110_1465011527_n

В конкурсната програма на кинофорумя участваха 130 филма от 15 страни. Сред номинираните са и филми от Казахстан и Палестина. Наградана на палестинската лента я получи лично посланика и доайен на дип.корпуса Н.Пр. Д-р Ахмед Ал-Мадбух. В приветствието към участниците на кинофестивала Председателката на съвета на федерациите Валентина Матвиенко отбеляза, че „Кинофеста „Славянска приказка“ изпълнява просветителска мисия, подпомага да се установят контакти между хората, сближава славянските народи с другите етноси, чиято цел е да прославят „Седмото изкуство“ по света“. По време на фестивала участниците в кинофеста имаха възможността да посетят град Сухиндол и да участват в тържествената церемония по полагането на първата копка и камък за издигането на паметника на Дмитрий Лихачев.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)