14774054732557

Български тъкачки създават килими за Версай

27 октомври 2016

Тъкачки от град Костандово работят над два килима за двореца Версай във Франция. Техни изделия вече притежават кралица Елизабет II, принц Чарлз и Камила, внучката на Уинстън Чърчил и рок звездата Мик Джагър.

Тъкачките от Велинградското градче Костандово този път са заети с изработването на изящни настилки за един от най-великолепните дворци в света. В момента жените разработват дизайна за двата килима. Тъй като и преди да изпълнявали поръчки за кралски особи, предполага се, че и този път ще се справят блестящо със задачата си.

Разпространението на изработеното от костандовските жени започва със сътрудничеството на Нено Парпулов, който е от семейство, занимаващо се професионално с тъкачество. Пиарът на принц Чарлз започнал да се интересува от този тип занаятчийство след посещението на британския престолонаследник у нас, през първите години на новото хилядолетие. Следва развитието на международен бизнес с килими, чиито плодове се берат и днес, като пресен пример е поръчката за Версай. В популяризирането на тази дейност участва и Британската национална организация за запазване на културното наследство, подпомагаща развитието на традиционния поминък и занаяти по цял свят.

580f6d12e9745

Първата поръчка за тъкачките от Костандово идва от кралица Елизабет, която търсела кой да й произведе килим, съобразен с колоните в дворцовата зала на палата й. Заради поръчката се наложило да бъде направен най-големият стан в Европа, на който едновременно да работят 4-6 жени.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)