olimpiada

Български ученици с медали от олимпиади по информатика и физика от Тайван

22 юли 2014

Българските ученици спечелиха два златни медала и един сребърен на Международната олимпиада по информатика в Тайван. Благодарение на техните постижения България се класира на 7-мо място в света по медали на 26-тата Международна олимпиада по информатика, която се проведе от 13 до 20 юли в Тайпе, съобщи министерството на образованието.

Златните медали са завоювали десетокласникът Христо Венев от Софийската математическа гимназия и Енчо Мишинев от МГ „Атанас Радев“ – Ямбол. Със сребърен медал се прибира Момчил Пейчев от 12 клас в МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна. Ръководители на отбора са гл. ас. Емил Келеведжиев, ИМИ на БАН и доц. Красимир Манев, НБУ, съобщиха от образователното министерство. Два сребърни и три бронзови медала пък спечелиха български ученици на Международната олимпиада по физика в град Астана, Казахстан, която се провежда от 13 до 21 юли 2014 г. Сребърни медали получиха Катерина Найденова от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” – Казанлък и Ангел Шерлетов от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” – Казанлък. С бронзови отличия се връщат Станислав Щерев от МГ „д-р Петър Берон” – Варна, Виктор Кузманов от Американския колеж в София и Радостин Димитров от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” – Казанлък. За втори път Катерина Найденова получи престижната специална награда на Европейското физическо общество (European Physical Society) за най-добре представило се момиче на олимпиадата.

Ръководители на участниците са доц. д-р Виктор Иванов от СУ „Климент Охридски” и гл. ас. д-р Димо Арнаудов от СУ „Климент Охридски“.

снимка: mon.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)