Александър Атанасов - български физик в Харвард

Български физик в Харвард спечели стипендия за 250 000 долара

26 април 2019

Българин е сред спечелилите стипендия за млади учени на американската фондация „Херц“. Само на 23 години, докторантът по теоретична физика в университетa „Харвард“ Александър Атанасов успява да се пребори с над 750 кандидати за финансирането в размер на 250 000 долара.

Атанасов завършва бакалавърска и магистърска степен по математика в университета в „Йейл“, като се интересува от гравитационната теория на Айнщайн, теорията на черните дупки и теорията на квантовото поле. „По-конкретно искам да разбера как тези идеи сочат към нови закономерности на нашата вселена“, разказва той пред „BulgariaOnAir“.

Александър Атанасов - български физик в Харвард

Александър се гордее с произхода си и се замисля за бъдеще в България, която е напуснал още на 2-годишна възраст. „Моята майка беше професор по балканска история, а баща ми беше архитект. Нямаше много наука в семейството, но в гимназията имах много добри учители и по математика, и по физика“, каза още Атанасов.

Именно преподавателите запалват Алекс по физиката и математиката и му помагат да извърви дългия път до стипендията „Херц“. „Безвъзмездна е – без задължения. Дава ми свобода да преследвам своите академични интереси по-добре. Ако искам да участвам в научни конференции в Европа, мога да взема от тези пари“, сподели докторантът. Мечтата му е да стане професор по физика.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)