Шкода

Български художник рисува историята на „Шкода”

27 март 2019

32-годишният български художник Стефан Иванов от град Дряново се е заел с пресъздаване на историята на марката автомобили  „Шкода” в картини. Те ще бъдат поместени в книги, разказващи историята на автомобилната компания. Първата книга, която е почти готова ще разказва за периода от 1905 до 1929 г., когато компанията носи името „Лаурин и Клемент”.

Преди 13 години Стефан Иванов претърпява тежка катастрофа с мотор. Прекарва 14 дни в кома, има множество фрактури по черепа, шийните и гръбначните прешлени, амензия и др. Около шест месеца след инцидента започва да рисува. Той е рисувал и преди това, но след травмата нещата се получават много по-добре. Резултатът е над две хиляди скици и начинание, което е без аналог в историята. Така се ражда идеята за книга.

Стефан Иванов разказа пред In LIFE повече за себе си:

Снимка: Стефан Иванов

Снимка: Стефан Иванов

Защо точно „Шкода”, а не друга марка автомобили?

Започнах да рисувам историята на „Шкода”, защото баща ми имаше такава и когато бях малък започнах да чета за спортните постижения на компанията. Историята ме грабна и започнах да се интересувам в детайли за миналото ѝ. Самият аз имам Шкода от 1982 г., която е за ретро паради и по-специални поводи.

Как приемате злопоуката от преди 13 години? Може ли да се каже, че е за добро, тъй като Ви е вдъхновила да творите?

Това бе повратен момент в живота ми. Помня, че бях на тренировка, телефнът ми звънна, за да ми съобщят, че в събота трябва да съм на снимки в София към една модна агенция и в следващия момент отворих очи в болницата. От този момент всичко в живота ми се преобърна. Разбрах колко лесно човек може да загуби почти всичко. Първите месеци, след като излязох от болницата бяха адски мъчителни. Трябваше да започна от нулата. Трудно проходих, не можех да гледам телевизия и да слушам музика. Не можех да чета или да говоря продължително, защото главата ми започваше да ме боли. Научих се да не се предавам никога и да следвам мечтите си. Завърших училище, станах студент и на следващата година заминах на бригада за САЩ самичък, за да започна на чисто.

Какво бихте казали на младите хора, които карат неразумно и често с висока скорост?

Няма нищо мъжко или смело в това да се настъпва газта, особено в населени места. Това е комплексарска работа. Ако искат да се самоубиват, поне да не вземат невинни хора със себе си.

Laurin & Klement FCR "кофчегът",който през 1909-та поставя рекорд за скорост в категория до 5000 куб.см от близо 120 км/ч снимка: Стефан Иванов

Laurin & Klement FCR – „ковчегът”, който през 1909 г. поставя рекорд за скорост в категория до 5000 куб. см с близо 120 км/ч
Снимка: Стефан Иванов

 

Спортувате ли след случилото се? Грижите ли се за здравето си?

От шест годишна възраст спортувам. Започнах с карате, минах за кратко през футбол и баскетбол, но изявите ми дойдоха с леката атлетика. Шампион съм на България на 100 и 200 метра от републиканското през 2001 г. Имам още 9 медала от други състезания. Като цяло страстта ми е фитнесът. За първи път влязох в зала, когато бях на 10. Завладян от екшън героите от 80-те и желанието ми да приличам на тях започнах да вдигам тежести и така вече 22 години фитнесът ми е страстта. Опитвам се да живея пълноценно и да ценя здравето си.

Какво внася в живота Ви творчеството?

В рисуването открих бягството от реалността. Освен, че се превърна в делото на живота ми, може би, рисуването ми дава спокойствие и удоволствие. В най-тежките ми моменти, рисуването е изходът. Рисувам всеки ден, вечерно време предимно.

Laurin & Klement S2 Race car от 1906-та,която е единствена и е била собственост на барон Лио Хаан.Колата сега се намира в музей в САЩ Снимка: Стефан Иванов

Laurin & Klement S2 Race car от 1906 г. – автомобилът, който е единствен и е бил собственост на барон Лио Хаан. Сега се намира в музей в САЩ
Снимка: Стефан Иванов

Имате ли професионално образование по рисуване?

Никога не съм се обучавал да рисувам. От малък си драсках разни чудовища и имах някакъв усет, но не съм взимал уроци по рисуване. С практиката опознах моливите и листите, които ползвам.

Кога се очаква да излезе книгата за историята на „Шкода”? Ще представлява албум или ще включва и текст?

Книгата е почти готова. Ще е нещо наистина интересно. Книгата ще е с формат А4, с около 150 страници, като освен рисунки (около 80-90 на брой) ще има и текст, описващ историята на компанията „Лаурин и Клемент”. Изключително интересна информация е поместена в книгата. От живота на създатеите ѝ до момента, в който „Шкода Пилзен” ги закупува. Описани са иновациите, спортните постижения, участието им в Първата световна война и др. Сама по себе си това ще е първата книга, отпечатвана с рисунки на „Лаурин и Клемент” и първата такава на български език. Основният проблем за отпечатването на книгата е липсата на спонсори, но този проблем ще отпадне.

Laurin & Klement Dn Снимка: Стефан Иванов

Laurin & Klement Dn
Снимка: Стефан Иванов

Планирате ли още изложби?

Всичко зависи от интереса на хората. Ако има интерес за изложба, ще има.

Кое е за Вас успех?

Да имаш ясно набелязани цели, да ги преследваш и да ги постигнеш.

Какво следва след „Шкода”?

Няма след „Шкода”. Имам много интереси, един от които е изучаване на историята на компанията в детайли. След издаването на книгата, ако интересът е висок ще има втора част, която ще проследи периода от началото на придобиването на „Лаурин и Клемент” от „Шкода” (1925-1929) до 1944 г., може би.

Laurin & Klement -Skoda 120 Снимка: Стефан Иванов

Laurin & Klement -Skoda 120
Снимка: Стефан Иванов

Вижте още: Цар Симеон и други образи в шедьоври от пясък

Интервюто подготви Силвия Аризанова
Снимка: Стефан Иванов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)