Българското кино превзе и Токио

07 ноември 2019

Преди дни в Токио се състоя най-големият пазар за филмово и телевизонно изкуство в Япония – Japan Content Show TIFFCOM. Събитието е част от съпътстващата програма на Токийския международен филмов фестивал (TIFF), който се провежда в момента в Страната на изгряващото слънце. Сред участниците бе и българската продуцентска компания „Джавада Филм“, която представи селекция от български и ирански пълнометражни филми, документално кино и анимация.

Лентата „Екшън“ на сценариста Тео Чепилов и режисьора Радослав Илиев предизвика сериозен интерес към българската продукция по време на срещите с азиатски продуценти и разпространители. Историята във филма е за деца, които като малки са били най-големите фенове на екшън звезда. Той обаче е стигнал до момента, в който снима филми в България. Те опитват да се свържат с него и следва серия от нелепи и комични ситуации. В лентата има експлозии, престрелки, нинджи, любов, което според професионалистите от форума, е сигурна формула за успех на международния пазар.

Кино фестивал в Токио

Оператор на филма е Борислав Пенчев, работил по проекти като Prison Break, The Flash , Arrow, Legends of Tomorrow, Once Upon a Time, Minority Report и Supernatural. Изключително адаптивният и универсален сценарий на Тео Чепилов („Под прикритие“) осигури на филма възможности, още преди официалната му премиера в България, за разпространение в киносалони и ТВ програми в няколко държави от Азия. „Екшън“ излиза на екран в края на януари 2020 г., а вече е бил прожектиран на няколко фестивала, носител на няколко награди.

В селекцията на Джавада Филм присъстваха още няколко заглавия, които влязоха в листа на азиатските ТВ и кино продуценти. Това са документалните ленти от Иран „Salt Dome“ и „Mystical Paradise“, както и филма на режисьора Вилма Карталска „My Gypsy Road“ за първата дипломирана в НАТФИЗ актриса от ромски произход. Той предстои да бъде завършен през 2020 година и е подкрепен от Програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“.

Екшън на Тео Чепилов

„Джавада Филм“ е продуцентска компания създадена през 2012 година от дипломирания в Нов български университет режисьор Джавад Данешвар. Редица млади и талантливи кино творци са работили с него в проект и в процеса на сътрудничество се създават документалните филми „Чипровският килим“, „Баба Марта“ (с режисьор Мариана Танчева), „Една минута извън времето“ на режисьора Красимира Дуковска, както и специално заснетия филм за културното наследство на Созопол „Под пясъците на Созопол”.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)